Gazdaság
Successful girl on falling euros background

Magyarország a 30. leggazdagabb a világon

24.hu
24.hu

2017. 09. 28. 08:38

Korábban a témában:

Kiadták az Allianz legújabb Globális Vagyonosodási Jelentését, ami tulajdonképpen egy rangsor a világ országai között. A jelentés főbb megállapításai:

  • 7% fölött a pénzügyi eszközök növekedési üteme.
  • Továbbra is népszerűek a bankbetétek – annak ellenére, hogy az infláció miatt reálértéken veszteségesek.
  • A hitelfelvételek 2009 óta most először nőttek a gazdasági teljesítménynél gyorsabban.
  • A magyar háztartások vagyonnövekedése némileg lefékeződött, mivel a jelek szerint kifutóban van a hitelfelvételek visszaszorítása.
  • A vagyon globális eloszlása lassanként kiegyenlítődik – az elefántnak nincs ormánya.

A globális vagyoneloszlás lassan kiegyenlítődik

Az ezredforduló óta a globális vagyoni középosztály rohamosan növekedett, ez határozta meg a vagyoneloszlás alakulását. A középosztály számszerűleg megduplázódott: a 2000. évi mintegy 450 millióról mára 1 milliárd fölé nőtt. A középosztályba bekerülők elsöprő többsége alacsonyabb vagyoni osztályból érkezik: 2000 óta mintegy 600 millióan voltak erre képesek.

Az is kiderül a kutatásból, hogy zömében (több, mint 80 százalékban) kínaiak voltak képesek a társadalmi felemelkedésre ilyen formán. És pl. a kelet-európaiak csak 6 százalékot képviseltek. A globális vagyoni középosztály megduplázódása tehát alapvetően Kína felemelkedésének a jele.

Az új globális vagyoni középosztály felemelkedése ellenére azonban még igen messze vagyunk a vagyonok „igazságos” globális eloszlásától. Ezt jól mutatja, hogy a világ leggazdagabb 10 százalékának tulajdonában van a nettó pénzügyi eszközök 79 százaléka. A vagyonkoncentráció tehát rendkívül magas.

Ami pedig Magyarországot illeti, a következő tendenciákat figyelték meg.

A magyar háztartások vagyonnövekedése némileg lefékeződött

A magyar háztartások nettó pénzügyi eszközei 10,6 százalékkal nőttek 2016-ban, ami (Lengyelországgal együttesen) egyfelől a legmagasabb arányszám a kelet-európai EU-tagállamok körében, másfelől az elmúlt öt év leglassabb magyarországi növekedési üteme. A lassulás lényegében egyetlen fejleményre vezethető vissza: a kötelezettségek csökkenése többé-kevésbé leállt (–0,9% 2016-ban) az után, hogy az azt megelőző előző öt évben évente átlagosan közel 6 százalékot faragtak le a magyar háztartások a tartozásaikból. Ennek következtében az adósságráta jelentősen, 25,1 százalékra (2016) csökkent, ami Romániát kivéve a legalacsonyabb arányszám a kelet-európai EU-tagállamok körében. 2010-ben ez a szám 44,4% volt.

Az ilyen mértékű adósságfegyelem nemcsak régiós, de globális összehasonlításban is páratlan. Másfelől azonban folytatódott a pénzügyi eszközök növekedése, méghozzá 8,2 százalékos ütemben, ami nagyjából megfelel a korábbi évek teljesítményének. Az értékpapírok a már szokásosnak mondható két számjegyű növekedést produkálták, és ezzel túlteljesítették a másik két eszközosztályt (a bankbetéteket és a biztosítási és nyugdíjeszközöket). A magyar háztartások ezzel kiemelkednek: Kelet-Európában (a kicsiny Észtország kivételével) sehol nem olyan magas az értékpapírok portfólión belüli aránya, mint Magyarországon (51%).

Magyarország egyet hátralépve a 30. helyen áll

Magyarország egyébként a 30. helyen áll a világ leggazdagabb országainak listáján, egyet hátralépve az előző évhez képest, miután Kína megelőzte (az egy főre jutó nettó pénzeszközállomány alapján, ld. az első 20 helyezettet tartalmazó táblázatot). Kelet-Európában azonban 12.220 euróval továbbra is a harmadik helyen vagyunk (Csehország és Szlovénia után).

A lista élén őrségváltás történt 2016-ban, miután az USA (hajszálvékony különbséggel) átvette az első helyet Svájctól. Egyebekben a megszokott képet, skandináv és ázsiai országok dominanciáját mutatja a lista.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.