Gazdaság

Félmilliárd forinttal startol a kormány horvát fejlesztési programja

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 09. 15. 17:33

Félmilliárd forint keretösszeggel elindul a horvátországi gazdasági fejlesztési program, és amennyiben az első néhány hónap meghozza a várt eredményeket, akkor a jövő év elejétől újabb félmilliárd forint áll a pályázók rendelkezésére – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára a drávaszögi Várdarócon pénteken.

A Kárpát-medencei magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program horvátországi indító rendezvényén Magyar Levente kiemelte:

mára Magyarország megerősödött annyira gazdaságilag, hogy nem csak saját magát, hanem a szomszédos országok magyar lakta területeit is fejleszteni tudja.

Az államtitkár arra biztatta a nyitórendezvény mintegy 150 résztvevőjét, hogy bátran éljenek a lehetőséggel és pályázzanak. „Ez egy olyan alkalom, amire korábban, a kelet-európai rendszerváltások óta eltelt időszakban nem volt példa” – emelte ki.

Magyar Levente megköszönte a horvát kormány és a megye támogatását, amely véleménye szerint elengedhetetlen feltétele a program sikerességének.

Az MTI kérdésére elmondta: ahogy a Kárpát-medence más magyar lakta területein, itt is a mezőgazdaság dominál, ezért az agráriumra szeretnék felfűzni a most elindított gazdasági programot. „Meggyőződésünk, hogy ez a vidék olyan mezőgazdasági adottsággal rendelkezik, ami Európa egyik legvirágzóbb agrárvidékévé tudja varázsolni ezt területet” – fogalmazott. Hozzátette: ehhez két dolog hiányzik, az egyik a tőke, amelyet most néhány száz gazda esetében pótolni tud a magyar kormány, a másik a piac, amelynek a megszervezésében szintén tud segíteni. „Így összeállhat egy olyan rendszer, amely az egész vidéknek, az egész Drávaszögnek kitörési lehetőséget adhat.”

A KKM államtitkára megjegyezte, nem mindenhol olyan rugalmas a kormány, mint Horvátországban, de hozzátette, hogy várhatóan még az idén sikerül a többi, Magyarországgal szomszédos országban is elindítani a programot. „Néhány héten belül indul a felvidéki, és közel vagyunk ahhoz, hogy az erdélyi programot is elindítsuk” – jelentette ki. Hozzátette: amennyiben ez sikerül, az év végén arról lehet beszámolni, hogy mind a hat szomszédos országban, ahol jelentős számú magyarság él, elindult ez a történelmi program, amely több tízmilliárd forint támogatást jelent 2017-ben és 2018-ban is.

Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke az MTI-nek elmondta: nagyon régóta vártak erre a pillanatra, hiszen már régen megfogalmazták azt, hogy a magyarság fennmaradásának nagyon fontos alappillére a gazdasági életben való aktív részvétel, legalább annyira fontos, mint a magyar oktatás és a hitélet. „Most elérkezett az a pillanat is, amikor teljes erővel támogat minket az anyaország a gazdasági élet fellendülése terén is.”

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.