Gazdaság

Beadja a derekát a Tesco: lesz újabb béremelés

Mint írtuk, pénteken két körben tárgyal a két szakszervezettel a Tesco – az első megbeszélés a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) délben kezdődött, és fél háromig tartott.

Oszd meg és uralkodj? Külön tárgyal a két szakszervezettel a Tesco
Nem egyszerre ül le az áruházlánc átbeszélni a követeléseket - először a nagyobbik aztán a kisebbik érdekképviselettel. Nem véletlenül.

A 24.hu a KASZ elnökétől, Sáling Józseftől a megbeszélés után megtudta, hogy a Tesco beadja végre a derekát, szeptembertől ismét megemelik a bruttó béreket, 11-17 ezer forinttal.

Vagyis hatott a sztrájkfenyegetés.

Azt azonban még nem tudni, hogy kinek mennyivel emelik a bérét – erről a Tesco péntek este fog egy részletes listát küldeni a szakszervezeteknek. A legkisebb bért az áruházban januártól az idei évnek megfelelő bérminimumra emelték (bruttó 161 ezer forint), majd a második félévtől 165 ezer forintra – Sáling szerint ezt toldanák meg most újabb 11 ezer forinttal (bruttó 176 ezer forintra). A följebb lévő fizetéseknél pedig akár 17 ezer forint is lehet az emelés. És akik az idén eddig kimaradtak (a központban dolgozók), azok is kaphatnak valamennyi pluszt.

A KASZ elnöke azt mondta, ha megkapják a táblázatot, tüzetesen átnézik majd, és megbeszélik a kollégákkal, elégségesnek tartják-e. Az átnézés azért is szükséges, mert a szakmunkás minimálbér 2018 januártól újra kell hogy emelkedjen (bruttó 161 ezer forintról 181 ezer forintra). A jövő évi bérekkel kapcsolatban újabb bértárgyalás lesz majd.

Az áruházlánc elismerte, hogy ugyan elindultak egy dinamikusabb emeléssel, de ebben megtorpantak az idén. Belátták, hogy az emelést folytatni kell. Azzal is tisztában vannak, hogy nagy a dolgozók leterheltsége, de a  létszámproblémák megoldására még nem fogalmaztak meg konkrét javaslatot. Sáling szerint az látszott, hogy még nem gondolkodtak jelentősebb létszámnövelésen. A régi dolgozók cafeteriás pluszelismeréséről pedig később tárgyalnának.

Ami még kiderült: újra van felelős vezetője a magyarországi Tescónak: Pártos Zsolt üzemeltetésért felelős kereskedelmi igazgatót ugyanis két hete kinevezték ügyvezető vezérigazgatóvá. Ez kedvez a bértárgyalásoknak, hiszen így közvetlenül tudnak beszélni az első vezetővel, még eddig a prágai irányítás mellett ez kissé nehézkes volt.

A két szakszervezet hétfőn egyeztet – azt még nem tudni, elkerülhető-e a sztrájk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik