Gazdaság

Oszd meg és uralkodj? Külön tárgyal a két szakszervezettel a Tesco

Korábban a témában:

Kiderült, hogy pénteken ül le a Tesco a szakszervezettel (Magyar Idők). Előzmény: az összefogott két szakszervezet nyár eleje óta követeli, hogy legyen további béremelés, és hogy enyhítsenek a dolgozók leterheltségén. Július 8-án figyelemfelhívó demonstrációt is tartottak, ahol átadták a követeléseiket. A petícióban ez állt:

  1. Követeljük, hogy a Tesco tartsa be a korábban tett ígéretét, miszerint szeretne a három legjobban fizető munkáltató közé tartozni a szektorban!
  2. Követeljük, hogy a korábban alkalmazott rendszernek megfelelően a vállalat bérben is különböztesse meg a különböző felelősségi és nehézségi szinten dolgozó munkavállalókat!
  3. Követeljük, hogy becsüljék meg azokat a munkavállalókat, akik már régóta dolgoznak a vállalat eredményességének érdekében!
  4. Követeljük, hogy az alkalmi bérrendezéseknek egyszer és mindenkorra vessenek véget, és a Tesco térjen vissza a rendes éves bértárgyalásokhoz és béremelésekhez!
  5. Követeljük továbbá, hogy a vállalat biztosítson olyan létszámot az üzleteiben, amely csökkenti a munkavállalókra háruló óriási megterhelést!

Azóta nem történt érdemi lépés, viszont egy hete teljesen váratlanul és a korábbi szakszervezeti összefogás ellenére egyedül megalapította a kisebbik érdekképviselet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a sztrájkbizottságot. Ezután egy héten belül vagy tárgyalás következik, vagy sztrájk. Eredetileg úgy volt egyébként, hogy 16-án vagy 17-én ül le velük a multi, de átcsúszott a megbeszélés mára. És mivel tárgyalnak, így ma még biztosan nem lesz sztrájk.

Felhívtuk a KDFSZ elnökét, Bubenkó Csabát, hogy egy kicsit többet tudjunk meg. Kiderült, hogy csütörtök este értesítette a Tesco arról (sms-ben majd írásban is), hogy pénteken délután háromra várják őket a sztrájkbizottság megalapítása okán a kollektív bértárgyalások megkezdésére. Bubenkó nem tudja, az esti értesítés a “jó szervezés” miatt volt-e, vagy inkább azért, mert olyan vezetők jönnek külföldről, akik csak az utolsó pillanatban tudtak fix igent mondani. Azt sem tudta megmondani, hogy a nagyobbik érdekképviseletet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetét (KASZ) mikorra hívták be. Csak annyit tudott, hogy ők is kaptak értesítést, és jelezte, hívni fogja az elnököt.

A 24.hu is megkérdezte Sáling Józsefet, és legnagyobb meglepetésünkre megtudtuk tőle, hogy a brit lánc nem egyszerre tárgyal a két szakszervezettel. A KASZ ugyanis délre kapott időpontot. Az elnök azonban azt is elmagyarázta, hogy ennek oka van, és a Tesco eljárása teljesen érthető, ugyanis a két szakszervezet jelenleg eltérő helyzetben van. A KDFSZ ugye megalapította a sztrájkbizottságot, és új követelésekkel állt elő.

A KASZ viszont fenntartotta a július 8-i országos demonstráción megfogalmazott követeléseket, és arra sürgette e találkozást a hétre:

Olyan kevés a pénztáros a Tescókban, hogy a vevők otthagyják a megpakolt kocsikat
Szorul a sztrájkhurok a Tesco nyaka körül, de miért csak itt hirdetett munkabeszüntetést a szakszervezet, ha máshol is vannak gondok? Talán mert Orbán Viktor ki akarja ebrudalni az áruházláncot?

És a KASZ kilátásba helyezte azt is, hogy ha a héten nem ülnek le velük tárgyalni, akkor ők is megalapítják a sztrájkbizottságot. Erre fel hívták be őket délre (szintén csütörtök este, sms-ben). Vagyis külön tárgyalás lesz, és mindegyiken csak az egyik szakszervezet fog részt venni. AZt a KASZ elnöke sem tudja még, hogy vajon a cseh HR-igazgató jobbkeze eljön-e tárgyalni – korábban ugyanis erről volt szó.

Sáling szerint annak ellenére, hogy ma tárgyalnak, elég valószínű, hogy lesz sztrájk.

Viszont úgy véli, hogy a KDFSZ sztrájkköveteléseit vissza fogja utasítani a Tesco, mert azok nem elég kidolgozottak. Időközben a két elnök megegyezett, hogy hétfőn délben találkoznak, hogy megbeszéljék, hogyan tovább. Vagyis úgy tűnik, újra egyesítik erőiket, és ha szükség lesz rá, közös sztrájkbizottságot alapítanak.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.