Gazdaság
Budapest, 2015. március 22.
Bevásárlókocsik a vasárnap zárva tartó bécsi úti Tesco áruháznál Budapesten 2015. március 22-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Munkalassítás jöhet több Tesco-áruházban

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 06. 15. 06:26

Az országos demonstrációs kezdeményezés része lenne a júliusi akció.

Június 20-án tartják a következő bértárgyalást az áruházlánc vezetői és a szakszervezetek között. Ezt követően derül ki, pontosan mikor, mire készülnek a dolgozók – értesült a Magyar Idők. A lap szerint eddig több ezren csatlakoztak az országos demonstrációs kezdeményezéshez, mely részeként júliusban munkalassításra lehet számítani több Tesco-áruházban.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke szerint a következő bértárgyaláson próbálják jelentősen feljebb tornázni a vállalat múlt héten bejelentett, dolgozónként bruttó négyezer forintos ajánlatát. Ha ez nem sikerül, még aznap bejelentik, hogy a nyáron mikor és hol várhatók a demonstrációs lépések.

A dolgozók mellett vásárlók, önkéntes aktivisták is részt vesznek a kijelölt Tesco-áruházakban a demonstrációkban.Bubenkó Csaba jelezte, megmozdulásokra akkor lehet számítani, ha a cég alkalmazottainak 70 százalékát kitevő fizikai dolgozóknál a vállalat által júliustól ajánlott bruttó 165 ezer forintos fizetések nem közelítik meg a 200 ezer forintot. Egyelőre nem tudják, az áruházi vezetők mekkora emelésre számíthatnak, azt a cég még nem ismertette, de ennek mértéke is kritikus lehet.

Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke szerint meghaladta előzetes várakozásaikat, hogy több ezer aláírás gyűlt össze a kiskereskedelmi munkavállalók tisztességes bérezéséért. Az érdekképviseletnek nincs más választása, mint a munkavállalók igényeinek képviselete, mely ez esetben a bérek versenyképessé tételét célozza.

A június 20-i tárgyalás előtt még lesz egy egyeztetés a tescós boltvezetők, illetve a cég képviselői között, de a dolgozók körében példátlannak számító egységes felháborodás előrevetíti a folytatást. A demonstrációs megmozduláshoz ráadásul nemcsak a tescós alkalmazottak java része, hanem más nagy áruházak dolgozói is csatlakoztak szolidaritási nyilatkozatukkal – írja a Magyar Idők.

Korábban a Tesco jelezte, januárban a törvényi kötelezettségén túlmenően 4600 olyan dolgozójának a pénzét is megemelte a garantált bérminimumra, akinek nem volt szakképesítése. Azóta mindenki – akár szakképzett, akár szakképzetlen – a mindenkori szakképzett bérminimumnak megfelelő vagy annál magasabb fizetést kap. A bérrendezés összesen 12 200 munkatársat érintett. Az elmúlt két évben a lánc 6,4 milliárd forintot fordított béremelésre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.