Gazdaság

Munkalassítás jöhet több Tesco-áruházban

Az országos demonstrációs kezdeményezés része lenne a júliusi akció.

Június 20-án tartják a következő bértárgyalást az áruházlánc vezetői és a szakszervezetek között. Ezt követően derül ki, pontosan mikor, mire készülnek a dolgozók – értesült a Magyar Idők. A lap szerint eddig több ezren csatlakoztak az országos demonstrációs kezdeményezéshez, mely részeként júliusban munkalassításra lehet számítani több Tesco-áruházban.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke szerint a következő bértárgyaláson próbálják jelentősen feljebb tornázni a vállalat múlt héten bejelentett, dolgozónként bruttó négyezer forintos ajánlatát. Ha ez nem sikerül, még aznap bejelentik, hogy a nyáron mikor és hol várhatók a demonstrációs lépések.

A dolgozók mellett vásárlók, önkéntes aktivisták is részt vesznek a kijelölt Tesco-áruházakban a demonstrációkban.Bubenkó Csaba jelezte, megmozdulásokra akkor lehet számítani, ha a cég alkalmazottainak 70 százalékát kitevő fizikai dolgozóknál a vállalat által júliustól ajánlott bruttó 165 ezer forintos fizetések nem közelítik meg a 200 ezer forintot. Egyelőre nem tudják, az áruházi vezetők mekkora emelésre számíthatnak, azt a cég még nem ismertette, de ennek mértéke is kritikus lehet.

Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke szerint meghaladta előzetes várakozásaikat, hogy több ezer aláírás gyűlt össze a kiskereskedelmi munkavállalók tisztességes bérezéséért. Az érdekképviseletnek nincs más választása, mint a munkavállalók igényeinek képviselete, mely ez esetben a bérek versenyképessé tételét célozza.

A június 20-i tárgyalás előtt még lesz egy egyeztetés a tescós boltvezetők, illetve a cég képviselői között, de a dolgozók körében példátlannak számító egységes felháborodás előrevetíti a folytatást. A demonstrációs megmozduláshoz ráadásul nemcsak a tescós alkalmazottak java része, hanem más nagy áruházak dolgozói is csatlakoztak szolidaritási nyilatkozatukkal – írja a Magyar Idők.

Korábban a Tesco jelezte, januárban a törvényi kötelezettségén túlmenően 4600 olyan dolgozójának a pénzét is megemelte a garantált bérminimumra, akinek nem volt szakképesítése. Azóta mindenki – akár szakképzett, akár szakképzetlen – a mindenkori szakképzett bérminimumnak megfelelő vagy annál magasabb fizetést kap. A bérrendezés összesen 12 200 munkatársat érintett. Az elmúlt két évben a lánc 6,4 milliárd forintot fordított béremelésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik