Gazdaság

Matolcsy döntött arról, hogy felvegyék Polt Péter lányát a jegybankba

Két elhíresült kép is megörökítette az elmúlt pár évben azt, hogy Matolcsy György jegybankelnök és Polt Péter legfőbb ügyész jóban vannak. Az egyik kép:

Polt Péter és Matolcsy György a parlamentben, 2016-os felvétel
Fotó: MTI/Illyés Tibor

És a másik kép, amelyet Pápa Levente – akkor az Együtt politikusa – töltött fel a Facebookra 2016 márciusában. Akkortájt a kormányoldal a jegybanki alapítványok pénzszórását igyekezett eldugni az újságírók és általában az emberek szeme elől egy törvénnyel (amelynek a nagy részét március végén az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek talált és megsemmisített).

Polt Péter együtt ebédel Matolcsy Györggyel

Matolcsy és Polt barátságát csak elmélyíthette, hogy – mint a 24.hu-nak küldött jegybanki válaszokból kiderül – személyesen a jegybankelnök döntött arról, hogy a legfőbb ügyész kisebbik lánya az idén állást kapjon a nemzeti bankban.

Közérdekű adatigénylések kíséretében nagyjából két hónapja levelezünk a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) abban az ügyben, amelyről elsőként számoltunk be: Polt Petra januártól az MNB-ben dolgozik, ott, ahol ráadásul Polt Péter felesége, Polt-Palásthy Marianna a személyügyekért felelős ügyvezető igazgató havi bruttó csaknem 5 millió forintos bérért. (Polt Petra és Polt-Palásthy Marianna nem vér szerinti rokonok, a lány Polt Péter korábbi házasságából született.) Polt Petra bére havi bruttó 500 ezer forint, ezt fejeli meg durván 40 ezer forintos béren kívüli juttatás.

Azt szerettük volna megtudni, hogy ki döntött Polt Petra felvételéről. Mivel a jegybank alapító okirata, valamint személyi és munkaügyi szabályzata (szmsz) alapján a munkavállalók felett a munkaviszony létesítésének jogát az elnök gyakorolja, de ezt a jogát le is adhatja a főigazgató (jelenleg Fömötör Barna) javára, ezért nem volt egyértelmű, Matolcsy hátrébb lépett-e, vagy fontosnak tartotta, hogy személyesen ő intézkedjen Polt Péter lányának felvétele ügyében.

A hosszú és nehézkes levélfolyam egyik fordulójában olyan válasz is jött, hogy

a munkaviszony létesítésének jogát a munkáltatói jogkört gyakorló gyakorolta.

A levélváltásban a jegybank feltűnően kerülte, hogy név szerint megnevezze Matolcsyt, még akkor is, amikor konkrétan rákérdeztünk, a jegybankelnök döntött-e a Polt-lány felvételéről, vagy a főigazgató. Azonban hiába kerülték Matolcsy megnevezését, az utoljára érkezett válasz csak azt jelentheti, hogy a döntés Matolcsyé volt.

A válasz így szól:

az MNB hatályos Alapító Okirata alapján az elnök gyakorolja a munkavállalók felett a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének jogát.

Vagyis a másik lehetséges személyt, a főigazgatót már nem hozta szóba a jegybank.

A levélváltás még egy érdekes adalékkal szolgált, ugyanis még egyértelműbben kiviláglik belőle: Polt Péter felesége közvetlen közelről figyelhette, hogy a mostohalányával közös munkahelyük lesz.

A jegybanki válaszból kiderül, hogy Polt Petra esetében a leendő foglalkoztató szakterület, vagyis a jogi osztály kezdeményezésére Polt-Palásthy Marianna

– mint a Személyügyi igazgatóság vezetője – intézkedett, hogy a Személyügyi igazgatóság munkatársa, mint minden más esetben is, a jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat elkészítse és azokat a munkáltatói jog gyakorlója felé döntésre felterjessze.

De az MNB szerint összeférhetetlenség nem merülhet fel, mert

Polt-Palásthy Marianna sem irányítási (felügyeleti), sem ellenőrzési, sem elszámolási kapcsolatban nem áll Polt Petrával, ily módon semmiféle összeférhetetlensége nem merült fel Polt Petra vonatkozásában.

Ráadásul, írja az MNB,

Polt-Palásthy Marianna nem játszott szerepet abban, hogy Polt Petra és az MNB között munkaviszony jött létre. Az MNB presztízse önmagában is vonzó a pályakezdők között is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik