Gazdaság

Milliárdokat vonhat meg az EU Magyarországtól

A 24.hu írta meg először, hogy az Európai Bizottság ellenőrei itt jártak, vizsgálódtak a 420 milliárd forintos víziközmű-építési projektnél, információink szerint több, súlyosnak ítélt problémára is bukkantak. Akkora szabálytalanságokat követett el a magyar fél a vélekedés szerint, hogy akár 40 milliárd körüli büntetés is lehet a vizsgálat vége.

A Zoom.hu ezt tetézi friss cikkében, amikor azt írja, hogy egy több mint negyvenmilliárd forint uniós támogatásmegvonást villant meg az a levél, amelyet az Európai Bizottság küldött el a múlt héten, ezt a portál miniszterelnökségi forrásból tudja.

A 2014-2020-as finanszírozási időszak legjelentősebb infrastrukturális beruházásáról van szó, aminél Mészáros Lőrinc is előkerül, hiszen a befutók közt van cége és mélyépítő baráti köre. A nagy, főként uniós pénzekből történő fejlesztések miatt életre hívott magyar szervezet, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) írta ki a hat egyenlő részre bontott, összesen 420 milliárd forint értékű pályázatot.

Az NFP végül mind a hat régióra kiírt pályázatból kizárta a cseh hátterű KKEU konzorciumot arra hivatkozva, hogy a kiírásban szereplő mintafeladatban hibázott. Miután revizorok vizsgálták át az összes ajánlatot, arra jutottak, hogy a 69 érvényes ajánlatból 62-t ki kellett volna zárni ugyanilyen alapon.

A büntetés 37,5-50 milliárd forint lenne, írta portálunk korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik