Gazdaság

Nagyon megvenné az állam a Golgotát

Az állam azt szeretné, hogy a Golgota végleg Magyarország kezébe kerüljön, de csak olyan áron, ami a valós értéket tükrözi – nyilatkozta a Magyar Időknek Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára.

Munkácsy festményéért perben áll a magyar állam és a kép tulajdonosa, Pákh Imre műgyűjtő. Mint azt megírtuk a Kúria új eljárásra utasította a bíróságot. Az államtitkár elmondása alapján az államnak nincs oka félni a Kúria legutóbbi döntésétől, ettől ugyanis a Golgota továbbra is védettség alatt áll.

Munkácsy Golgotája (munkácsy, golgota, jézus, )
Elölről kezdődhet a Golgota pere
Munkácsy álmában se gondolta volna, hogy ekkora marakodás lesz a festménye felett. Pákh Imre sem enged, a magyar állam sem enged, a Kúria vállat von.

Az állam korábban 6 millió dollárt ajánlott Munkácsy festményéért, de azt Pákh csak 9 millióért lett volna hajlandó eladni. Legutóbb Pákh Imre arról beszélt, hogy bár most nincs kapcsolata az MNB Értéktár programjával, nem zárkózik el a festmény jövőjéről szóló további tárgyalások elől.

Bedőlt az államot revolverező gyűjtő Munkácsy-birodalma
A Munkácsy-cégeket ügyvezető Marschalek Ákos félmilliárdot közelítő adósságot hagyott maga után, miután a sofőrje leszúrta. Az adóhatóságnak százmillió forint feletti összeggel tartozó egyik, mára megszűnt cégben Pákh Imre is tulajdonos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik