Gazdaság

Ébresztő emberek! A fiatalok menekülnének Salgótarjánból

salgótarján (salgótarján, )
salgótarján (salgótarján, )

A válaszadó középiskolások 90 százaléka nem Salgótarjánban tervezi jövőjét, hanem más megyében vagy külföldön szeretne elhelyezkedni – derült ki egy friss felmérésből.

A zömében 16-17 éves diákokat többek között a Salgótarjáni SZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, a Bolyai János Gimnáziumban, és a Madách Imre Gimnáziumban kérdezte két civil szervezet (az Új Palócország Egyesület és a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány). A kérdőíveket összesen 584 végzős töltötte ki.

A felmérés szerint a város elhagyásának legfőbb okai, a versenyképes fizetés és a megfelelő számú munkahelyek hiánya. Sokan emelték ki negatívumként a nem megfelelő kulturális események, szórakozási lehetőségek és programok kínálatát (30 százalék). A válaszadók 20 százaléka a közbiztonságot is megjelölte okként.

Azok, akik szeretnének továbbtanulni az érettségit követően zömében az egyetemi szintű oktatást jelölték meg, mint képzési formát. A mindössze két egyéb válasz között a szakma megszerzése szerepelt, amely a jelenleg Salgótarjánt és egész Magyarországot jellemző szakemberhiányra nézve még negatívabb folyamatokat eredményezhet.

(Kísérőképünkön Salgótarján látható)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik