Gazdaság

Hamarább vihetik a franciák a szentgotthárdi Opel gyárat

Mint arról beszámoltunk, az amerikai General Motors 2,2 milliárd euróért értékesítette európai leányvállalatát, az Opelt, amely 1999 óta veszteséges volt. A vevő a francia PSA-csoport volt (többek között a Peugeot és Citroën márkákat is birtokló cég), amely most bejelentette, hogy hamarabb lezárják az átadást-átvételt. Az ügylethez versenyhatósági engedélyek is szükségesek.

Ez egyben az is jelenti, hogy ha minden jól megy, a cég magyar operációja, a szentgotthárdi gyár, heteken belül francia tulajdonba kerül.

A franciák – erős német és brit kormányzati, illetve szakszervezeti nyomásra – megígérték, hogy Nagy-Britanniában nem lesznek gyárbezárások, és a gyártást 2021-ig garantálják. Valamint azt is, hogy a német üzemekben dolgozó közel 19 ezer alkalmazott esetében 2018 végéig nem kerül sor elbocsátásokra.

A társaság egyik szóvivője a tulajdonosváltással kapcsolatban az MTI-nek korábban elmondta: az Opel valamennyi üzemére, így a szentgotthárdi motorgyárra is vonatkozik, hogy “az új tulajdonos tiszteletben tartja az érvényes szerződéseket és megállapodásokat”.

A magyar kormány tárgyalásokat kezdeményezett az Opel új tulajdonosával.

3700 embert foglalkoztatnak Magyarországon

Az első Opel Astra 25 éve gördült le a  szentgotthárdi gyártósorokról. A ’90-es évek elején a General Motors a rendszerváltás utáni Magyarország első autóipari cégeként alapította az üzemet. Azóta a társaság legnagyobb európai motorgyárává nőtte ki magát. A gyárban 1200-an dolgoznak, a beszállítókon és a kiegészítő tevékenységeken keresztül közel 2500 főt foglalkoztatnak a térségben. A cég közel 1,5 milliárd forint iparűzési adót fizet a szentgotthárdi önkormányzatnak, ami több, mint a város 2,6 milliárdos éves költségvetésének fele.

(Képünkön a szentgotthárdi gyár látható. Fotó: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik