Gazdaság
homeless boy holding a cardboard house, dirty hand

Lakásvásárlás: van, hogy a WC-csészét is elviszi az eladó

24.hu
24.hu

2017. 05. 25. 11:27

Korábban a témában:

A lakáspiaci hullám emelkedő tranzakciószámot hozott – a tavalyi majdnem 150 ezer után idén 5-10 százalékkal több adásvételt várnak a szakértők. Ritka mellékhatásként sokakat ér kellemetlen meglepetés a beköltözéskor: nem a megbeszélt állapotban kapják meg a vásárolt ingatlant. Az OTP Ingatlanpont szakértője osztja meg tapasztalatát arról, mennyire jellemző ma ez és mit lehet tenni ilyen esetben.

Problémát jelent, ha az eladó és a vevő nem tisztázta időben, hogy pontosan mit is ért bútorozott és bútorozatlan, illetve a szerződésben is rögzített „megtekintett állapot” alatt. A vásárlók megdöbbenve tapasztalhatják, hogy a legutóbb még ott lévő klímaberendezésnek, exkluzív konyhabútornak, a beépített szekrényeknek vagy minőségi szanitereknek hűlt helye. Eggyel jobb, de még mindig elkeserítő állapot, ha az előző tulajdonos nem leszerelte, csak rosszabb minőségűre cserélte a mozdítható elemeket.

Ez tulajdonképpen a vásárlók becsapása: a minőségi, stílusos bútorzattal berendezett ingatlan megjelenése már önmagában milliókat emelhet a lakás értékén. A vonzó összkép komolyan hozzájárul magához a vásárlási döntéshez is, véli az ingatlanpont vezető értékesítési tanácsadója. Havas János szerint a kellemetlen meglepetést elkerülendő nem árt szem előtt tartani az alábbi néhány fontos pontot:

  • A szerződéskötéskor szerepeljen a kontraktus elválaszthatatlan részét képező mellékletben, hogy mely ingóságok képezik a lakás részét.
  • A vásárlók számára a leginkább megnyugtató biztosíték, ha tételesen felsorolják az ingatlanban található bútorokat, beépített elektronikai gépeket.
  • Amennyiben az eladó a felsorolt tárgyakat nem adja át adásvételkor, felelősségre vonható és akár polgári peres eljárás is indulhat.
  • Ennek hiányában azonban a vásárló hoppon maradhat, lévén nincs nyoma a megállapodásnak, a négyszemközt megkötött szóbeli megállapodást pedig szinte lehetetlen bíróság előtt bizonyítani.
  • Elkerülendő a félreértéses helyzeteket, a biztonságos megoldásért érdemes ingatlanközvetítő szakembert bevonni a folyamatba – úgy vevői, mint eladói oldalról –, aki formalizált dokumentumokkal és jogi segítség biztosításával szolgál a helyzet tisztán látásához, az adásvétel sikeres lebonyolításához.
  • Részben ide tartozik az újlakás-vásárlás is, amikor a használatbavételi engedély feltétele önmagában bizonyos felszereltség megléte. Ilyenek a működő szaniterek, fűtőtestek, mosogató, de adott esetben akár a sütő, a tűzbiztos szellőző, vagy a bekötött szagelszívó is.

Legyen akkor alku tárgya!

A szakember szerint az ártárgyalás során, ahol a felek nem kerülnek egymáshoz közelebb, szintén jó alkualap lehet, ha a bútorok is bekerülnek az árba. Ami a berendezéssel kapcsolatos tapasztalatait illeti, Havas János elmondta: a bútorozott ingatlan elsősorban fiataloknak jó opció, hiszen az önálló élet kezdetén sokan nem rendelkeznek bútorzattal. De a kiadásra szánt ingatlanoknál is fontos szempont a teljes berendezés, így a befektetőnek nem kell bajlódnia a lakás kialakításával.

A fenti példáknak pedig pont ellentéte, amikor az eladó nem visz el minden bútort, ezért a gond az új tulajdonos nyakába hullik. Ezek elszállítása költséges, persze opció lehet – ha győzi az ember kivárni – a lomtalanítás. Nagyon ritkán azonban állítólag kincseket is kifoghat a vevő egy ott hagyott értékes antikvár, festmény vagy kézműves tárgy képében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Meghalt Stadler József

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.