Gazdaság
Kidobott élelmiszer (Array)

Elképesztő mennyiségű élelmiszert dobunk ki

24.hu
24.hu

2017. 05. 16. 11:29

Korábban a témában:

A tegnapi nap során tárgyalta az élelmiszer-hulladékok csökkentésére irányuló jelentést az Európai Parlament. A becslések szerint évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki az EU-ban,

ami egy főre vetítve átlagosan 173 kg-ot tesz ki.

Mindez a nyilvánvaló környezeti hatások (például termelés, csomagolás, eljuttatás, hulladékkezelés) mellett közel 143 milliárd eurós veszteséget is jelent évente, ami nagyságrendileg megközelíti az EU éves saját költségvetését.

Markáns élelmiszerhulladék-csökkentés csak uniós szinten képzelhető el, ehhez hasznos javaslatokat fogalmaz meg a jelentéstevő. Azonban Magyarországon elképesztő mértékben nőtt a szegények száma, de az egy főre vetített élelmiszer-hulladék aránya is magas. Az ellentmondásra egyszerű a válasz: a jövedelemkülönbségek tudatos növelése révén (például az egykulcsos adó okán)

hatalmas tömegek szakadnak le.

Ezen rétegek számára a könnyen romló, tömegáruk érhetőek csak el. Mindemellett azonban mennyiségi értelemben a tehetősebb réteg sem mondható tudatos élelmiszer-vásárlónak.

Éppen ezért az általános hulladékcsökkentési célokkal egyetértve azt javasoltam, hogy az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködve a bérleszakadásokat is vegye számításba e kérdéskör vizsgálata során. A biztonságos állati takarmányozással, valamint az el nem fogyasztott éttermi élelmiszerek közétkeztetésre fordításával, adományozásával vagy csökkentett áron való értékesítésével jelentősen visszafogható lenne a pazarlás

– mondta Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.