Gazdaság

Sovány vigasz a hazai albérlőknek az adómódosítás

24.hu
24.hu

2017. 05. 05. 12:42

A kormánynak a helyben élők hosszútávú, megfizethető lakhatását kell elősegítenie, egyben megoldást kell kínálnia a rohamos ütemben növekvő albérletárak megállítására a Habitat for Humanity Magyarország álláspontja szerint. Ezzel szemben a költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosítás az ingatlanbefektetőket támogatja és a turistáknak jelent költségcsökkentést. A szervezet jelenleg is zajló Feketelakás kampánya három pontos javaslatcsomagban kínál a fentiekre hatékony megoldást.
Korábban a témában:

A Habitat for Humanity Magyarország határozottan ellenzi, hogy a 2018. évi költségvetési törvényhez kapcsolódó adótörvény-tervezetben található egyébszálláshely-kiadást könnyítő  javaslatait bevezessék.

A törvényjavaslat értelmében a jövőben egyébszálláshely-szolgáltatás nyújtása után (=rövid távú kiadás, pl. Airbnb) a jelenlegi egy helyett három ingatlan mellett is lehet a nagyon kedvező, egyszobás lakásra vetítve csupán évente 38 400 forintos tételes átalányadózást választani a lakástulajdonosoknak.

Amint arra a szervezet a jelenleg is zajló Feketelakás kampányában is felhívja a figyelmet, a lakások – egyelőre leginkább Budapesten, de a módosítás hatására várhatóan más nagyvárosokban is elszaporodó – turista-szálláshelyi hasznosítása nagy mértékben hozzájárul a bérlakásban élők lakhatási költségeinek, illetve a lakásárak növekedéséhez, ezért szabályozza számos európai nagyváros az internetes turistaszálláshely-megosztó szolgáltatásokat.

Úgy gondoljuk, a vonatkozó törvénymódosítás következtében pont azokban a városokban fognak korábban bérlakásként hasznosított lakásokat turista-szálláshellyé alakítani, ahol már eddig is hiány volt megfizethető bérlakásból, kommentált a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója, Szegfalvi Zsolt. Azt is hozzátette, hogy a saját lakást vásárlóknak pedig egyre inkább a lakásokat az airbnb-n drágán, Budapesten átlagosan éjszakánként 18 ezer forintért kiadó ingatlanbefektetők pénztárcájára szabott lakásárakkal kell számolniuk.

Hosszabb távú lakáskiadást túristalakosztályok helyett

Bár az adótörvények módosítása következtében a hosszabb távú lakásbérbeadás adóterhei is csökkennek, egy lakhatási célra kiadott lakás adóterhei még a jelenlegi módosítás után is sokszorosát teszik ki egy turistáknak rövid távra kiadott lakásénak. Ez pedig arra ösztönözi a tulajdonosokat, hogy üres lakásukat a jövőben ne bérlakásként, hanem turista-szálláshelyként hasznosítsák.

A bérlakásokat érintő adócsökkentéseknél fontos tartanák továbbá, hogy az adócsökkentés a jelenleg leginkább elterjedt, egyéves kiadásnál hosszabb, és megfizethető árú bérbeadásra ösztönözze a tulajdonosokat.

Az adótörvények módosítására tett törvényjavaslat helyett a Habitat a hosszú távú, megfizethető árú lakáskiadás adójának csökkentését; non-profit lakástársaságok létrehozását és támogatását; valamint a lakásbérlő és -bérbeadó jogainak és kötelezettségeinek jobb szabályozását javasolja annak érdekében, hogy a jelenleg bérlakásban élők és a saját tulajdonú lakás helyett potenciálisan bérlakást választók lakhatási költségei az utóbbi évek brutális áremelkedése után ne emelkedjenek, hanem csökkenjenek – összegzett Szegfalvi Zsolt.

A szervezet véleménye erősen megkérdőjelezi mindenesetre, hogy valóban egy újabb rezsicsökkentésnek lehet-e felfogni a tervezett adómódosításokat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.