Gazdaság

Két mobil, több mint egy tévé és 1 milliós autó – ez az átlag magyar család

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 04. 17. 15:01

„Három szoba, három gyerek, négy kerék”, 2000-ben mondta ezt Orbán Viktor az akkori országértékelő beszédében, azóta pedig szállóigévé lett a mondat. A Napi.hu összesítéséből pedig most kiderül, milyen egy átlag magyar család és annak körülményei.

Az átlag magyar röviden

  • a negyvenes éveiben jár,
  • a havi nettója 180 ezer forint körül van,
  • 13-14 milliós lakásban él,
  • ha van autója, az nagyjából 1,1 milliót ér,
  • a családban pedig átlag 2 mobil, több mint egy tévé, egy mosógép van. Klíma vagy szárítógép elvétve.

Kicsit bővebben: itthon az átlagos bruttó fizetés idén januárban 274 ezer forintot tett ki, ez a családi adókedvezmények nélkül 182 ezer nettó. Az egy gyermeket nevelők 179 ezer, a kétgyermekesek 203 ezer, a három vagy több gyermekesek pedig 223 ezer forint jutott tavaly.

Legnagyobb vagyontárgyunk a lakásunk, ennek átlagos mérete 80 négyzetméter. A fővárosban 18,2 millió az átlagos lakásérték, a megyei jogú városokban 11,4 millió forint, a kisebb városokban az átlag 10,7, a községekben pedig 10 millió forint.

ötből négy háztartásban van autó, egy darab, 17,2 százaléknál pedig kettő. A háztartások mindössze 3 százalékának van 3 vagy annál több autója.

A háztartások vagyonát befolyásolja a gyermekek száma is. A gyermekteleneknél az átlagos vagyon 7,9 millió forint, a gyermekeseké pedig 4,9 millió.

A honi átlagéletkor a férfiaknál 40, a nőknél 44 év, száz családra pedig 107 gyerek jut.

A háztartási gépekről infografikát csinált a portál:

*

Az összeállítás a legfrissebb hivatalos KSH-adatokon alapul, de nem minden esetben egy időszakra vonatkoznak, 2011-es, 2014-es, 2015-ös és 2016-os adatok egyaránt szerepelnek benne.

Kiemelt kép: egy magyar család a Fortepanról, 1982-ből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.