Gazdaság
bkv-busz-sofor(960x640)(1).jpg (Array)

Fogytán a BKV-sok türelme – a szakszervezet ultimátumot adott

24.hu
24.hu

2017. 03. 07. 13:16

Fogytán a BKV-sok türelme, egy hét haladékot adtak a cégvezetésnek, hogy konkrét béremelési javaslattal álljanak elő, s érdemben válaszoljanak a szakszervezet idei, 15, valamint a 3 évre szóló 30 százalékos bérkövetelésére. Az ultimátumról az Egységes Közlekedési Szakszervezet levélben értesítette a cég vezérigazgatóját. Az EKSZ megkezdte a nyomásgyakorlás, különféle jogszerű akciók előkészítését.
Korábban a témában:

Ultimátummal próbálja tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a BKV vezetését az Egységes Közlekedési Szakszervezet, mert a 15 + 5 százalékos béremelési követelésükre – 5 százalék a messze leszakadt bérek felzárkóztatására – hónapok óta nem kapnak választ.

A vezérigazgató még csak nem is reagált az érdekvédők elvárásaira, holott az EKSZ többször felszólította, nyilatkozzon, az idei és a 3 évre szóló, összesen 30 százalékos követelési programról – nyilatkozta Nemes Gábor. Az EKSZ elnöke kijelentette, a szakszervezet megelégelte az időhúzást, egy hetet ad a munkáltatónak, hogy rendezze sorait, s kezdjen érdemi egyeztetést a béremelésről.

Valós veszélyekre hívja fel a figyelmet a szakszervezet

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet azt is elvárja, hogy az egyhetes türelmi idő alatt a vezérigazgató kezdeményezzen a tulajdonosnál háromoldalú egyeztetést, hogy a bérelmaradásra, s az egyre súlyosbodó létszámhiányra közösen találjanak megoldást.

Erre már csak azért is szükség lenne, mert lábra kaptak olyan – egyáltalán nem alaptalan hírek -, amelyeket komolyan kell venni, s készülni kell a helyzet kezelésére. Az elnök példaként említette a napokban megjelent információkat, miszerint Bécs elszippanthatja a magyar buszsofőröket. Ez bizony valós veszély, amely a BKV-nál is katasztrofális sofőrhiányhoz vezethet – jelentette ki Nemes.

Forgalomlassítás is jöhet

A bérfelzárkóztatás azonnali megkezdését indokolja a közelgő metrópótlás is, hiszen ehhez a feladathoz egyelőre nincs elég járművezetője a BKV-nak, s ezekért a fizetésekért vélhetően nem is lesz. Az EKSZ ezért követeli, hogy a tulajdonos – a városvezetés – kérjen pénzt a kormánytól a szükséges bérköltségekre, sürgősen kezdeményezzen tárgyalásokat a kormányzati illetékesekkel.

Nemes leszögezi: amennyiben a követelésekre egy héten belül nem kapunk érdemi választ, és az EKSZ párbeszédet kezdeményező javaslatát sem fogadja el a BKV és a tulajdonos, akkor különböző jogszerű, forgalomlassító akciókkal fogják felhívni a figyelmet a problémákra és

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.