Gazdaság

Több mint 65 ezer kft.-nél nem rendezett még a törzstőke – lassan lejár a határidő

kft(1)(210x140)(1).jpg (Array)
kft(1)(210x140)(1).jpg (Array)
A korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéje 2017. március 15-től nem lehet kevesebb hárommillió forintnál. Közeleg a határidő, ameddig a korlátolt felelősségű társaságoknak törzstőkéjüket hárommillió forintra kell kiegészíteniük, vagy a társaság megszűnéséről, esetleg átalakulásáról dönteniük kell.

A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetéséről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké) 13. § (2) bekezdése kötelezővé teszi a törzstőke felemelését legalább 3 millió forintra azon korlátolt felelősségű társaságok számára, amelyek törzstőkéje nem éri el ezt az értéket. A taggyűlés a törzstőke felemelése helyett dönthet a társaság átalakulásáról is vagy megszüntetéséről is.

Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag az új, Ptk-nak megfelelő törzstőkeemelés bejegyeztetésére irányulnak illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra – természetesen jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton – derül ki a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) közleményéből.

A cégformára előírt kötelező módosítás végső törvényi határideje 2017. március 15., tehát legkésőbb 2017. április 14-ig kell a változás-bejegyzési kérelmet előterjeszteni az illetékes cégbíróságon.

Ha a társaság az átalakulásról dönt, a kérelmet 2017. május 14-ig kell előterjeszteni.A Budapest Környéki Törvényszék illetékességi területén 2017. március 1. napjával 9700 olyan korlátolt felelősségű társaság működik, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot. Kérik, hogy az érintett korlátolt felelősségű társaságok minél előbb forduljanak jogi képviselőhöz (ügyvéd, jogtanácsos, közjegyző), hozzák meg a szükséges döntést és nyújtsák be változás-bejegyzési kérelmüket, ne várjanak az utolsó pillanatig.

Azok ellen a korlátolt felelősségű társaságok ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek. Az eljárásban kiszabott bírság összege akár több millió forint is lehet. Országosan 65 459 kft. jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik