kft (Array)
Gazdaság

Több mint 65 ezer kft.-nél nem rendezett még a törzstőke – lassan lejár a határidő

24.hu
24.hu

2017. 03. 02. 12:37

A korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéje 2017. március 15-től nem lehet kevesebb hárommillió forintnál. Közeleg a határidő, ameddig a korlátolt felelősségű társaságoknak törzstőkéjüket hárommillió forintra kell kiegészíteniük, vagy a társaság megszűnéséről, esetleg átalakulásáról dönteniük kell.
Korábban a témában:

A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetéséről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké) 13. § (2) bekezdése kötelezővé teszi a törzstőke felemelését legalább 3 millió forintra azon korlátolt felelősségű társaságok számára, amelyek törzstőkéje nem éri el ezt az értéket. A taggyűlés a törzstőke felemelése helyett dönthet a társaság átalakulásáról is vagy megszüntetéséről is.

Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag az új, Ptk-nak megfelelő törzstőkeemelés bejegyeztetésére irányulnak illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra – természetesen jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton – derül ki a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) közleményéből.

A cégformára előírt kötelező módosítás végső törvényi határideje 2017. március 15., tehát legkésőbb 2017. április 14-ig kell a változás-bejegyzési kérelmet előterjeszteni az illetékes cégbíróságon.

Ha a társaság az átalakulásról dönt, a kérelmet 2017. május 14-ig kell előterjeszteni.A Budapest Környéki Törvényszék illetékességi területén 2017. március 1. napjával 9700 olyan korlátolt felelősségű társaság működik, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot. Kérik, hogy az érintett korlátolt felelősségű társaságok minél előbb forduljanak jogi képviselőhöz (ügyvéd, jogtanácsos, közjegyző), hozzák meg a szükséges döntést és nyújtsák be változás-bejegyzési kérelmüket, ne várjanak az utolsó pillanatig.

Azok ellen a korlátolt felelősségű társaságok ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek. Az eljárásban kiszabott bírság összege akár több millió forint is lehet. Országosan 65 459 kft. jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.