Gazdaság

Félmilliárdért szállít bútorokat a vizes-vb-re egy cég, amely csak pár hónapja foglalkozik bútorokkal

559 millió 450 ezer forintért szállít bútorokat az idei vizes-világbajnokságra a kaposvári Vatner Kft. – derül ki az EU közbeszerzési értesítőjében megjelent hirdetményből.

A közbeszerzést hirdetmény nélküli eljárásban ítélték oda. Erre akkor van lehetőség, ha a beszerzést gyorsan le kell bonyolítani és nincs idő a hagyományos pályáztatásra. Két vállalkozást kerestek meg, és a leginkább orvostechnológiai tevékenységéről ismert Vatner Kft. bizonyult jobbnak. A kft. honlapja szerint fő tevékenységi profilja egészségügyi intézmények orvostechnológiai berendezéseinek integrált szervizellátása, intézmények infrastruktúrájának műszaki üzemeltetése. Foglalkoznak még kutatásfejlesztéssel az ipar, a mezőgazdaság és az egészségügy területén.

Ezért is furcsa, hogy a többi között a 900 darab asztal, 10 darab 12 fős tárgyalóasztal, 30 darab kávézóasztal, 250 darab irodai szék, 3100 darab tárgyalói szék, 100 darab exkluzív tárgyalói szék, 50 darab háromfős kanapé, 100 darab hatajtós öltözőszekrény, 100 darab gumi tornaszőnyeg és sok más, nem kifejezetten orvosi eszköz beszerzésére kiírt pályázaton ez a cég tarolt (a teljes bútorlistát itt találja).

A bútorpiacon még pályakezdők

Az Opten céginformációs adatbázis szerint a Vatner Kft. csak tavaly november 17-én vette fel az “egyéb bútor gyártása”, a “konyhabútorgyártás”, a “bútor, szőnyeg, világítóberendezés nagykereskedelme” és az “irodabútor-nagykereskedelem” tevékenységi köröket, így azt megelőzően gyaníthatóan nem szerzett referenciát. A több mint félmilliárdos szerződést pedig idén február 8-án kötötték meg.

Kérdéseinkkel megkerestük a Vatner Kft.-t, a Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.-t, válaszaikkal bővítjük cikkünket.

Legutóbb arról írtunk, hogy a vizes-vb csapatait 141,5 millió forintért szállásolják el Balatonfüreden. Az Átlátszó számításai szerint a vizes-világbajnokság összesen 90 milliárd forintot emészt fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik