Gazdaság

Sokkoló méretű vagyont halmozott fel Mészáros Lőrinc

Gázszerelőből milliárdos vállalkozó lett Mészáros Lőrinc, akinek van cége, ami tíz év alatt megezerszerezte a vagyonát. Ilyen népmesei csodákat nem sok helyen találni a világon!

Az utóbbi években felfoghatatlan mértékű vagyonra tett szert az egyszerű gázszerelő-polgármesterként induló Felcsúti faluvezető, Mészáros Lőrinc. A kormányoldal népmesei sikertörténetként állítja be a dolgot, az ellenzék mindenhol gyanús ügyleteket lát. Az Index a Mészároshoz köthető cégek saját tőkéje alapján megpróbálta felbecsülni Orbán Viktor ‘jóbarátjának’ vagyonát.

Milliárdok itt, milliárdok ott

Mészáros már érdekelt az építőiparban, a mezőgazdaságban, a turizmusban, a borászatban, az autójavításban és persze a médiában is. A 2015-ös mérlegek alapján a 30 cég közül 22, amiket 2015 óta alapított, összesen 45,3 milliárd forintos bevételt szedtek össze, ebből 4,65 milliárd profit jött ki.

A saját cégeinek 12 milliárd forint a saját tőkéjük.

És ezekben az adatokban még nincsenek benne a tavaly alapított cégei. 2010-ben még csak egy cége volt, a gázszerelő vállalkozásból lett építőipari Mészáros és Mészáros Kft. Ez csak tavaly 140 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, amivel tíz év alatt az ezerszeresére növelte bevételeit.

2006-ban még csak 19,2 millió volt a bevétel, 2015-ben már 20 milliárd. A világon is alig van cég, ami ekkora növekedést fel tudna mutatni egy évtized alatt, az Index az Amazont találta csak, de az is 12 év alatt nőtt csak ekkorát.

Hopsz, egy bukta!

Vannak kevésbé sikeres cégei is, mint a Búzakalász 66 Kft., ami 341 milliós veszteséget termelt, de két tulajdonolt cégének tőkéjét apportálta, így megmenekült. A Búzakalászé a Bakony Hús Kft., a Vivienvíz, a B+T Management és a borászati vállalkozások is.

2015-ben a Mészáros és Mészáros hozta a legtöbb bevételt 20 milliárddal (3,7 milliárdnyi profit mellett), ezt a klímatechnikás CLH Kft. követte, majd az R-Kord jött. Ez keveset változhatott idén, bár Mészáros megvette azóta a 195 milliós profitot termelő Agrosystem Zrt.-t.

Mészáros teljes vagyona a 2006-os 6,8 millió forintról tíz év alatt 12 milliárdra nőtt. 30 cégéből 29-et a 2010-es kormányváltás után szerzett meg. Csak tavaly 12 céget alapított vagy lett tulajdonos bennük, de a családtagok nevén is számos vállalkozás van.

Lőrinc és a haverok

És akkor ott vannak a Mészáros-közelinek nevezett, bizalmasai, üzlettársai által vezetett cégek is. A főbb ilyen partnerei Csík Zoltán, Szíjj László, Varga Károly és Schmidl Péter. Így jönnek be a képbe az olyan nagy cégek, mint a Duna Aszfalt vagy a Hunguest Hotels. Csíkot ki is emeli a cikk, aki Mészáros több cégének jogi képviselője, ügyvezetője vagy igazgatósági tagja. Csík például a Talentis Group ingatlanos cég vezetője, ami megvette az Echo TV-t is.

Csík egyik cége ráadásul részesedést vett az Opimus Nyrt.-ben, aminek leányvállalata az Opimus Press, ami felvásárolta a Népszabadságot birtokoló és beszántó Mediaworksöt is.

Szíjj és Mészáros között jó kapcsolat van, a Szíjj és Varga birtokolta Duna Aszfalt pedig szénné nyeri magát az építési közbeszerzéseken 2014 óta. Szíjj Duna Aszfaltja és Mészáros fő cége több közös projektben is érdekeltek, pl. a horvát ingatlanokban utazó Marlera-Istriában vagy a Visonta Projekt búzafeldolgozóban.

Az Index cikkében még hosszabban részletezett kapcsolatokon keresztül Mészárosnak további 60 milliárdnyi tőkéhez van köze, és csak a hozzá legközelebb álló személyeket térképezték fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik