gdp (gdp, )
Gazdaság

GDP-növekedés: sereghajtók vagyunk a régióban

24.hu
24.hu

2017. 02. 14. 14:13

Korábban a témában:

Már írtuk, hogy a magyar növekedés nem volt valami fényes.

Az Eurostat adataiból pedig az derült ki, hogy a gyorsbecsléshez képest lassabban növekedett az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a tavalyi negyedik negyedévben – ez derült az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által kedden kiadott második becslésből, amely már a pontosabb adatokon alapul.

Így nőtt Európa

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben 0,4 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,5 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest a december 31-én véget ért három hónapban, csakúgy mint a harmadik negyedévben.
Az előző év azonos időszakához képest az euróövezetben 1,7 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,8 százalékkal növekedett a gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben.

Az Eurostat a két hete kiadott első becsléshez képest a negyedéves és az éves összevetésű ütemet is 0,1 százalékponttal csökkentette az euróövezet és az unió esetében is. Ez egyben azt jelenti, hogy a negyedéves adat megegyezik a harmadik negyedévivel, éves összevetésben viszont 0,1 százalékponttal lassult a növekedés üteme mind az eurózónában, mind az unióban.

Elemzők arra számítottak hogy az euróövezetben az első becsléssel megegyező mértékben, 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság negyedéves szinten.

Leszakadtunk a régiótól

Az Eurostat közleményében összehasonlításképpen jelezte, hogy az Egyesült Államok gazdasága is 0,5 százalékkal növekedett a negyedik negyedévben – a harmadik negyedévi 0,9 százalék után -, míg éves összevetésben 1,9 százalékos emelkedést mértek az előző negyedévi 1,7 százalékos bővülés után.

Az országokra lebontott statisztika még erősen hiányos, nyolc uniós tagállam esetében csak a harmadik negyedéves GDP-adat szerepel.

A maradék húsz uniós tagállam közül a harmadik negyedévhez képest Lengyelország gazdasága bővült a legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal, majd Litvánia és Románia következik, egyaránt 1,3 százalékkal. Visszaesést mértek Finnországban  (0,5 százalék) és Görögországban (0,4 százalék).

Az előző év utolsó negyedéhez képest Románia hazai összterméke nőtt a legerősebb, 4,8 százalékos ütemben, majd Bulgária (3,4 százalék) és Lengyelország (3,1 százalék) következik.

Magyarország gazdasága negyedéves összehasonlításban 0,4, éves összevetésben pedig 1,5 százalékkal növekedett tavaly október-decemberben.

Az Eurostat március 7-én hozza nyilvánosságra a végleges adatokat tartalmazó harmadik becslést.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.