bkv-busz-sofor(960x640)(1).jpg (Array)
Gazdaság

A béremelési ajánlat durva arculcsapás a BKV-nál

24.hu
24.hu

2017. 01. 26. 09:34

Korábban a témában:

Durva arculcsapás a BKV-nál – így kommentálta a szakszervezet, hogy nullaszázalékos béremelést ajánlott a cégvezetés a dolgozóknak, miközben a versenyszférában, de még az állami tulajdonú cégeknél is akár 30 százalékról, de mindenképpen két számjegyű emelésről egyezkednek.

A cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) magyarázatot vár a főpolgármestertől: annak ellenére, hogy a munkavállalói oldal időben, még a cég üzleti tervének összeállítása előtt jelezte a béremelési igényét, miért nem kalkuláltak be egyetlen forintot sem e célra. Az EKSZ 15 százalékos emelést kér minden dolgozónak, és plusz 5-öt a nagyon leszakadt bérek felzárkóztatására.

Vérlázító provokáció

Ezt a nyelvi fordulatot is használta a szakszervezet elnöke a BKV-nál bejelentett 0-százalékos béremelési ajánlatra. Nemes Gábor szerint felháborító, hogy miközben a versenyszférában, sőt az állami tulajdonú cégeknél is javában tartanak az érdemi tárgyalások, s a szakszervezetek többnyire két számjegyű emelésről egyezkednek a munkáltatóval, a fővárosi cég egyetlen forinttal sem emelné a dolgozói béreket.

Az is feltűnő – véli Nemes –, hogy az önkormányzatok országszerte mélyen hallgatnak a tulajdonukban álló cégekre, egyebek között a közösségi közlekedésre szánt mértékről. A BKV béremelési terveiről sem lehetett tudni semmit egészen az elmúlt napokban tartott plenáris egyeztetésig, amelyen viszont kiderült, hogy az ajánlat most is, akárcsak tavaly ilyenkor, 0 százalék.

Szánalmas cirkusz

Az EKSZ elnöke szánalmasan gyenge cirkuszi mutatványnak és gyávaságnak is minősíti a fővárosi cégnél tapasztaltakat: a BKV vezetése most is – mint minden évben – a városvezetés „premisszái” mögé bújva hárítja a szakszervezet követelését. Nemes szerint végtelenül felháborító, hogy miközben országszerte már javában konkrét mértékekről egyezkednek a munkáltatók és a szakszervezetek, a BKV vezetése a tulajdonosra, a fővárosra mutogatva próbálja meg magyarázni és letolni a munkavállalók torkán a nulla százalékot. Ráadásul, a cégvezetés még a tavalyi megállapodás végrehajtásával is tartozik, hiszen az abban rögzített 8 ezer forintos mozgóbért a mai napig nem építette be a törzsbérbe, holott erről egyértelmű döntés született. Nemes szerint felháborító, hogy a menedzsment a szakszervezetek eltérő álláspontjára hivatkozva halogatja a teljesítést. Az EKSZ attól tart, hogy a cégvezetés a 8 ezer forintot most, az utolsó pillanatban tervezi majd teljes mértékben „törzsesíteni”, s ennek az esetleges többletköltségei az idei bérfejlesztési keretet terheli meg, s ezzel a jelenlegi 0 százalék mínusz 1-re csökkenhet – magyarázza az elnök. Ezt a megoldást egyébként a tavalyi megállapodás egyértelműen tiltja is.

Seszták egyetért a szakszervezettel

Az EKSZ-nél egyébként gyanúsnak tartják, hogy – néhány üdítő kivételtől eltekintve – a nagyvárosi önkormányzatok nem nyilatkoztak béremelésről, holott erről tulajdonosként a városvezetők, s nem maguk a munkáltatók döntenek. Emlékeztetnek rá, hogy ezt Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter, a szakszervezetnek a napokban írt levelében is alátámasztotta, s egyetértett az érdekvédőkkel abban, hogy a közlekedési ágazatban is nagyon fontos és szükséges a megfelelő mértékű béremelés.

A miniszter a levelében biztatta az érdekvédőket, hogy a béremelési igényüket közvetlenül a tulajdonoshoz, ez esetben a városi önkormányzatokhoz is juttassák el. Nemes Gábor felhívja a figyelmet arra, hogy Seszták írásában megerősítette: a munkabéke érdekében fontos lenne, hogy a béremelés mértéke az önkormányzati tulajdonú cégeknél is „a kormány és a munkaerő-piaci szereplők között létrejött megállapodás mentén” történjen.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet azért sem érti a BKV-s 0 százalékot, mert időközben erősen csökkentek a munkáltatói járulékok, vagyis lenne pénzügyi keret a pluszkiadásra. Ráadásul az alacsony bérek miatt a közösségi közlekedést is súlyosan érinti az elvándorlás, ezért a vállalat a tűzzel játszik – véli az elnök.

A szakszervezet felkéri Tarlós István főpolgármestert, nyilatkozzon: valóban úgy gondolja-e, hogy a BKV-s dolgozóknak egyetlen forint emelés sem jár, miközben más társaságok munkáltatói akár 30 százalékról is egyezkednek a szakszervezetekkel.

Mint egy hete írtuk a közlekedési dolgozók bérével kapcsolatban, a szakszervezetek idén először ígéretet kaptak arra, hogy a kormány egységes bérjavaslatot dolgoz ki az állami tulajdonú társaságok számára, hogy megakadályozza az elvándorlást és enyhítse a bérfeszültségeket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.