Gazdaság

Sokba kerül a kormány béremelése az állami cégeknek

Mozdonyvezető (mozdonyvezető, )
Mozdonyvezető (mozdonyvezető, )

A legkisebb bérek év eleji nagymértékű emelése az állami és önkormányzati tulajdonú cégek munkaerőköltségét is alaposan megemeli 2017-ben – írta a vg.hu. A lap példákat is hoz: az egykori Volán-társaságoknál 1 milliárd forintba kerülhet a bértömeg-növekedés, de a MÁV-nál ennél is jobban nőhet a kiadás, viszont a BKV-nál mérsékeltebb lehet.

Minimum 10 százalékos béremelést kérnek

A Közúti Közlekedési Szakszervezetének (KKSZ) elnöke azt is elmondta a gazdasági lapnak, hogy a legkisebb fizetések emelése óriási bértorlódáshoz vezethet főleg az autóbuszvezetőknél és a karbantartóknál, de a vasutasoknál is hasonló a helyzet. Emellett problémát okoz a jelentős munkaerőhiány és a versenyszféra várható elszívóhatása is.

Ezért a VDSZSZ minimum 10 százalékos emelést tart szükségesnek a legkisebb bérek feletti kategóriákban. Az érdekvédő egyébként optimista e tekintetben, mivel úgy tapasztalta, hogy a vasúttársaság vezetése érzékeli a problémát, és már tavasszal, a bérmegállapodás megszületése előtt tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a fizetések rendezéséről. 

A szakszervezetek egyébként az idén először ígéretet kaptak arra, hogy a kormány egységes bérjavaslatot dolgoz ki az állami tulajdonú társaságok számára, hogy megakadályozza az elvándorlást és enyhítse a bérfeszültségeket.

Mint írtuk, a novemberi bérmegállapodás alapján a minimálbér 15, a bérminimum 25 százalékkal emelkedett 2017-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik