Gazdaság
mozdonyvezető (mozdonyvezető)

Sokba kerül a kormány béremelése az állami cégeknek

24.hu
24.hu

2017. 01. 16. 11:24

Korábban a témában:

A legkisebb bérek év eleji nagymértékű emelése az állami és önkormányzati tulajdonú cégek munkaerőköltségét is alaposan megemeli 2017-ben – írta a vg.hu. A lap példákat is hoz: az egykori Volán-társaságoknál 1 milliárd forintba kerülhet a bértömeg-növekedés, de a MÁV-nál ennél is jobban nőhet a kiadás, viszont a BKV-nál mérsékeltebb lehet.

Minimum 10 százalékos béremelést kérnek

A Közúti Közlekedési Szakszervezetének (KKSZ) elnöke azt is elmondta a gazdasági lapnak, hogy a legkisebb fizetések emelése óriási bértorlódáshoz vezethet főleg az autóbuszvezetőknél és a karbantartóknál, de a vasutasoknál is hasonló a helyzet. Emellett problémát okoz a jelentős munkaerőhiány és a versenyszféra várható elszívóhatása is.

Ezért a VDSZSZ minimum 10 százalékos emelést tart szükségesnek a legkisebb bérek feletti kategóriákban. Az érdekvédő egyébként optimista e tekintetben, mivel úgy tapasztalta, hogy a vasúttársaság vezetése érzékeli a problémát, és már tavasszal, a bérmegállapodás megszületése előtt tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a fizetések rendezéséről. 

A szakszervezetek egyébként az idén először ígéretet kaptak arra, hogy a kormány egységes bérjavaslatot dolgoz ki az állami tulajdonú társaságok számára, hogy megakadályozza az elvándorlást és enyhítse a bérfeszültségeket.

Mint írtuk, a novemberi bérmegállapodás alapján a minimálbér 15, a bérminimum 25 százalékkal emelkedett 2017-re.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.