Gazdaság

Rejtélyes dolgok a magyar költségvetésben

varga-mihaly(960x640)(5).jpg (varga mihály, )
varga-mihaly(960x640)(5).jpg (varga mihály, )

Az őrületes decemberi költekezés után is jóval kisebb lett a 2016-os államháztartási hiány, mint egy éve, derült ki az NGM nyilvánosságra hozott, decemberi részletes államháztartási adataiból – írta a Napi.hu.

A kedvező egyenleghez hozzájárult, hogy nőttek az állam bevételei. Ezen belül a legnagyobb mértékben a társasági adóbevételek, és a személyi jövedelemadó bevételek nőttek. Az szja-ból 29 milliárd forinttal több származott, így 1717,6 milliárd forintot fizetett be a lakosság.

A dolog szépséghibája, hogy a társasági adóbevételi többlet nem a cégek széleskörű profitnövekedésének következménye, hanem egyetlen cég, az amerikai GE (ex General Electric) adóoptimalizációs célú magyarországi többletadó befizetésből származik.

Kiköltekeztek

Az NGM adataiból nem derül ki, hogy pontosan mire költötték el a decemberi extra kiadásokat. Csak decemberben 3353,6 milliárd forintot, a GDP tíz százalékát költött el a kormány.

A központi költségvetés (TB és elkülönített alapok nélkül) kiadásai 2665 milliárd forintra teljesültek, ami 40 százalékkal magasabb volt a 2015 decemberinél.

Ezen belül a költségvetési szervek és a fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai nőttek a legnagyobb mértékben, 700 milliárd forinttal.

Probléma

A lap szerint, az NGM által kiadott 20 oldalas tájékoztató kísérletet sem tesz annak megmagyarázásra, hogy a kormány miért engedte el a tavalyi hiányszámot, illetve azt sem hogy milyen gazdasági/társadalmi előnyök származnak ebből a döntésből, mint ahogy az alternatív döntési forgatókönyvekkel sem álltak elő. Így nem tudni, hogy a kormány milyen felhatalmazás alapján döntött a decemberi kifizetésekről, írta a lap.

Az Orbán-kormány előtt adva volt a történelmi lehetőség, megcsinálhatta volna a modern Magyarország első többletes költségvetési évét, így csökkentve például az államadósságot, írta a lap. Ez a decemberi pénzszórás miatt nem így történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik