Gazdaság

Üzletileg már jóban vagyunk az amerikaiakkal

Globális digitális fejlesztési központot nyitott az amerikai GE Budapesten 8 milliárd forintos befektetéssel pénteken.

A GE most több mint 10 ezer alkalmazottal rendelkezik Magyarországon, ez 2017 végéig további 400 fővel bővül a Digitális Fejlesztési Központ megnyitásával.

A GE Digital jelenleg ezer magyar IT-szakembert támogat a vállalat különböző magyarországi üzletágaiban. A új központ a kezdetekben más külföldi és magyar GE vállalatoknak, a későbbiekben pedig GE ügyfeleinek is nyújt – szoftverfejlesztési, üzleti folyamat és alkalmazás támogatási, informatikai infrastruktúra építési és működtetési és adatelemzési – szolgáltatásokat.

Ennyit lehet keresni informatikusként

A központban magasan képzett, ipari internet megoldásokat fejlesztő informatikusok dolgoznak majd. Ez a központ egyike lesz annak a hat központnak, amelyeket világszerte nyit a cég.

Egy diplomás informatikus Budapesten bruttó 450, vidéken 290 ezer forintos fizetést kaphat átlagosan. A vezetői fizetések 574 ezer forinttól indulnak, egy team leader a fővárosban 872 ezer forintot is megkereshet. Természetesen ezek az összegek munkakörönként, tapasztalattól függően eltérőek lehetnek, és nem csak a GE-re vonatkoznak.

usa ge

Képünkön Peter Stracar, a GE közép-kelet-európai régióért felelős vezérigazgatója (b), John Ford, a cég budapesti globális digitális fejlesztési központjának igazgatója (b2), Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke (j), Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete (k) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) a GE központjának avatásán 2016. október 7-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Amerikai cégek Magyarországon

A kitiltási botrány miatt egy időben nagyon megromlott az amerikai-magyar diplomáciai viszony. Az amerikai követség szerint egy, a Századvéghez köthető magyar vállalkozói csoport 2 milliárd forintot kért az amerikai Bunge étolajgyártótól, cserébe azért, hogy elintézzék, csökkenjen az étolaj áfája 5 százalékra. A Századvég tagadta a vádakat. A magyar bíróság szerint valós volt a Bunge étolajgyártónak tett korrupciós ajánlat, de sajnos nem tudni, ki volt az ajánlattevő.

A kitiltási botrány miatt nem, de Horváth András szivárogtatása miatt nyomoznak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik