Gazdaság

Rekordhidegben a Lyukóvölgyben: se postás, se betegszállító

Lyukóvölgy az ország egyik legnagyobb területű szegregátuma, az egykori víkendházas övezetet ma több ezer szegény ember lakja. Miskolc közvetlen szomszédságában húzódik, de mivel külterületnek számít, a városi szolgáltatások csak részben vagy sehogy sem elérhetőek: ha valaki vásárolni akar, vagy iskolába menni, kilométereket kell utaznia, hogy bejusson Miskolcra. Már ha telik jegyre vagy bérletre. Kedden napközben többen a főúton sétáltak a város felé, az embernagyságú hósáncok mellett.

Az utóbbi hetek hidege és a szombaton jött havazás háborús hangulatot okozott a telepen: volt ház, ahová nem ment ki a betegszállító, máshol özönvizet okozott egy elfagyott vízvezetékcső, a helyiek pedig napi rendszerességgel kényszerülnek arra, hogy tüzet gyújtsanak a közkutak alatt, mert csak azokból jutnak vízhez, viszont állandóan befagynak.

Sütővel fűtik fel a lakást, ronggyal gyújtják be a kályhát Miskolc legnagyobb szegénytelepének lakói. Lyukóvölgyet szinte megbénította a januári havazás, elmaradt a postás is, és korcsolyapályává váltak az utcák, amelyeket főleg a helyiek takarítanak.

Hogyan vészelik át a szegények a rekordhideget? A részletekért kattintson az Abcúg cikkére. A nyitókép Magócsi Márton fotója.

Ide passzol egy szerdai hír, miszerint Kriza Ákos miskolci polgármester házának környékén milyen szépen eltakarították a havat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik