Gazdaság
Diverse Group of Students in Conference Room raising Arms up actively participating in Seminar Teachers Body on background

Setényi: Ezeregy sebből vérzik a magyar közoktatás

GazdaságTV
GazdaságTV

2017. 01. 19. 13:02

A magyar gyerekek teljesítményét a családi hátterük határozza meg, mondta Setényi János, oktatáskutató, az általános iskolákról. De az egyetemeinken sem jobb a helyzet: 19. századi módszerekkel tanítanak 19. századi tudásanyagot. Elkeserítő dolgokról beszélgettünk.

Az információs társadalomban a versenyképesség megteremtése és fenntartása az oktatáson keresztül kellene, hogy megvalósuljon. Hangzatos szavakkal: a jövőnk most dől el, hiszen nemcsak a majdani gazdasági helyzetünkre lesz kihatással, de társadalmi berendezkedésünket is erősen meghatározza az iskola. Ezért sem mindegy, hogy milyen az oktatás állapota, ez az egyik alap pillére a jövőnknek.

Magyarországon az a siralmas helyzet állt elő, hogy egy jeles érettségivel végzett diákot föl kell készíteni arra, hogy például Hollandiába mehessen egyetemre. És itt nem a tárgyi tudás hiányáról van szó, hanem arról, hogy nem tudják hasznosítani a tudásukat. Nem tanulnak meg prezentálni, csapatban dolgozni, nem tudják értelmezni a gyakorlatban a bemagolt elméleti tudását.

A majdani munkaerőpiacon ezek a hiányok teljesen alkalmatlanná teszik a mostani diákokat.

Ez csak egy példa a magyar oktatás elkeserítő helyzetéről, amely szinte minden irányból vérzik. Setényi János teljes és átfogó elemzése itt tekinthető meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.