Gazdaság

Kirúgták a szakszervezet vezetőjét az FKF-től

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 01. 13. 21:21

A vállalat vezetője szerint törvénytelenül foglalkoztatták, a szakszervezeti szövetség brutális támadást emleget.
Korábban a témában:

Kirúgták a Fővárosi Közterület-fenntartótól a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetének elnökét, miután nyilatkozott a Hír TV-nek – adta hírül a csatorna. Király Andráson munkahelyi értekezleten kérték számon a nyilatkozatot az elbocsátás előtt. Három másik kollégáját is elküldték, a hivatalos indoklás szerint azért, mert munkaszerződésük jogszabályba ütközik.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint brutális támadás érte a szakszervezeti mozgalmat, sztrájkot helyeztek kilátásba. Kordás László, a szervezet elnöke azt mondta:

bértárgyalások zajlanak, de nincs megállapodás, a vállalat pedig azt a megoldást választotta a szakszervezet ellen, hogy eltávolítja a delegációt.

Király szerint a szakszervezethez tartozó számítógépet is el akarták vinni, de ő ekkor rendőrt hívott, mert a gépen a szakszervezet könyvelése és a tagok személyes adatai is rajta vannak. Azt is elmondta, hogy ha a szerződése valóban jogszabályba ütközik, akkor erről a munkáltatónak egyeztetnie kellett volna. Azt is kifogásolta, hogy szakszervezeti vezetőként a felettes szervet sem értesítették.

Az FKF vezérigazgatója pénteken arról tájékoztatta a vállalat dolgozóit, hogy felülvizsgálta a szakszervezettel kötött megállapodásokat, amelyek szerinte az érdekképviseletet indokolatlanul és több esetben jogsértő módon juttatták előnyökhöz és bevételhez. „Az egyik ilyen juttatás megvonási intézkedésem az éves szinten 30 millió forintos FKF-es szakszervezeti támogatás megvonása volt, amely összeg felhasználásáról a mai napig nem kaptam részletes elszámolást a Szakszervezettől” – írta.

Azt is közölte, hogy a szakszervezeti titkárt és a három szakszervezeti koordinátort főállású, teljes munkaidős jogviszonnyal foglalkoztatta az FKF.

A munkaszerződésük alapján a munkavégzési kötelezettségüket, rendelkezésre állásukat kizárólag a Szakszervezet számára teljesítették, a munkabérüket pedig nem a tényleges foglalkoztató, a Szakszervezet, hanem az FKF Nonprofit Zrt. fizette

– magyarázta. A vezérigazgató szerint munkajogi szakvélemény állapította meg, hogy ezek a munkaszerződések szembemennek a Munka Törvénykönyvével.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.