Gazdaság
Algyõ, 2012. február 15.
Nyomásmérõ óra Algyõn, az MMBF Földgáztároló Zrt. szõregi biztonsági gáztározójában. A magyar földgázmezõk, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Február végére elfogyhat a hazai gáz

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 12. 28. 07:55

Gondok lehetnek, ha az oroszok az ukrajnai viták miatt elzárják a gázcsapot, mivel elég kevés a hazai tárolókban lévő gáz mennyisége. A zord idei tél is betett a készleteknek.
Korábban a témában:

Panganak a magyarországi gáztárolók, bogarászta ki a Magyar Földgáztároló Zrt. adataiból a Magyar Nemzet. A lap szerint csak 25 százalék a 4,3 milliárd köbméter összkapacitású hazai tárolók töltöttsége, ami napi fél százalékkal csökken.

Ez azt jelenti, hogy február második felére elfogyhatnak a gáztartalékok, amire a tél elején még nem számítottak itthon.

Persze pótlás is jön a vezetékeken, de zömmel Oroszország felől, Ukrajnán át. Az meg sose kizárt, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt elzárják a gázcsapot az oroszok. Alekszej Miller Gazprom-vezér már tett olyan nyilatkozatot, hogyha az ukránok továbbra is jogtalanul megcsapolják az Európába tartó vezetékeket, el fogják zárni a gázt.

Mivel a hazánkba érkező gáz 80 százaléka Ukrajna felől jön, ez tehát akár ellátási gondokat is okozhatna. Ekkor akár a zsanai tározóban lévő nagyon vészhelyzeti 0,9 milliárd köbmétert is meg kéne akár bolygatni szakemberek szerint.

Persze ez függ a hőmérséklettől, időjárástól. 15,4 fok alatt 1 fokos csökkenésenként 2,1 millió köbméterrel emelkedik a napi gázfogyasztás. Szóval ha marad a hideg tél, zűrök lehetnek.

A mostani hideg miatt két héttel az átlagos kezdet előtt elkezdődött a gáz felhasználása, akkor 45,5 százalékos volt a tározók töltöttsége.

És akkor számok: most kb. 1 milliárd köbméter tartalékgáz van a tárolókban, az éves fogyasztás 8-10 milliárd köbméter, aminek 70 százaléka télen ég el. A lakosság évi 3-4 milliárd köbmétert használ fel, telente pedig 2,5-2,8 milliárdot.

Az MNO még megjegyzi szakértőkre hivatkozva, hogy ha a kormány nem tölti fel teljesen a tárolókat, akkor felesleges volt azokat 280 milliárd forintért felvásárolni a német E.Ontól.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.