Gazdaság

Postai káosz: már a vezérigazgatóságról is beszálltak a csomagküldésbe

24.hu
24.hu

2016. 12. 23. 13:13

Korábban a témában:

Már a vezérigazgatósági dolgozók is részt vesznek a Magyar Postánál a küldemények feldolgozásban és sokan jelentkeztek önkéntes munkára a megnövekedett forgalom miatt. Az egyik postás érdekképviselet már korábban is figyelmeztetett arra, hogy év vége felé óriási torlódás jöhet, ám a vezetőség nem reagált a megkeresésükre – írta a Napi.hu.

Jelenleg a csomagokat és leveleket gyakorlatilag minden mobilizálható ember hordja a Magyar Posta Zrt.-nél, a feldolgozásban is minden területről részt vesznek a munkatársak. Van olyan, aki még a saját kocsijával is kiszállít pluszdíjazásért – számolt be lapnak a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) elnöke, Ádám István.

A kézbesítést azonban szervezési problémák hátráltatják, az egyéb küldeményekkel szemben prioritást élvező Erzsébet-utalvánnyal az a probléma, hogy nem egyszerre adták oda a kézbesítőknek, hanem össze-vissza, sok postás csak 1-2 nappal ezelőtt kapta meg őket, így pedig még nehezebben tudják kihordani ezeket határidőre az amúgy is túlterhelt dolgozók. A nagyobb városokban ugyan már többnyire kivitték az utalványokat, ám sok vidéki körzetben gondok vannak – fogalmazott.

Ádám szerint a szakmai vezetés nem készült fel a mostani helyzetre, hiába szóltak nekik előre, hogy a küldemények nagyon feltorlódhatnak az év végére.

Az utalvány jól jött, a bérekről még tárgyalnak

A cég dolgozóinak adott 65 ezer forintos utalvány ugyanakkor jót tett, a szakszervezeti vezető szerint jobb lett a hangulat karácsony előtt.

A postán az elvándorlás miatt óriási a munkaerőhiány. A jövő évi bérekről még tárgyalnak – gond a minimálbér- és bérminimum-emelés miatt, hogy összetorlódnak a bérek. a dolgozók egy része beérné 10-15 százalékos emeléssel is, de van aki azt mondja, ha 30 százalékot nem kap, inkább elmegy árufeltöltőnek. Ehhez képest a cég 3 százalékot kínált a tárgyalások elején.

A postai kézbesítők havi bruttó 150 ezer forint körül keresnek a Bérbarométer adatai szerint, a cég vezetői viszont még vezetői viszonylatban sem panaszkodhatnak. A legjobban fizetett Illés Zoltán vezérigazgató havi 5 milliós bére mellett még 650 ezer forintos tiszteletdíjat is hazavisz igazgatósági elnöki posztja után, emellett 20 százalékos prémiumra jogosult a vezetők keresetét összefoglaló idei táblázat szerint – hívta fel a figyelmet korábban az Index.hu.

Update: a posta reakciója a Napi.hu cikkére

A posta szerint a Napi.hu tévesen állította, hogy a karácsony előtti időszakban „az átlaghoz képest 5-6-szoros a csomagforgalom”. Ezzel szemben a valóság az, amit a Magyar Posta az elmúlt időszakban számtalanszor közölt a sajtó képviselőivel, hogy a karácsonyi időszakban a napi küldeményvolumen rendszeresen megduplázódik. A csúcsidőszakot jelentő november közepétől december közepéig tartó időszakban például 30 százalékkal több csomagot kezelt a Magyar Posta, mint tavaly ugyanebben az időintervallumban.

Az Erzsébet-utalványokat tartalmazó küldemények kézbesítése kapcsán azt írták, hogy 2016. december 24-ig ezen küldemények több, mint 90 százalékát kézbesíti a Magyar Posta. A kézbesítés ütemezetten, rendben, a vállalt határidők betartása mellett zajlik. Semmiféle fennakadás nincs és nem is volt ezen küldemények feldolgozásában, kézbesítésében a Magyar Postánál.

Annak érdekében, hogy a Magyar Posta teljesíteni tudja vállalásait, valóban voltak olyan munkavállalók, akik önkéntes alapon besegítettek a küldemény-feldolgozásba, kézbesítésbe. Ez kizárólag önkéntes alapú volt, az érintet kollégák ezért pluszjuttatásban nem részesültek. Az elmúlt években ehhez hasonló akciók év végén többször előfordultak – tájékoztattak.

Továbbá kategorikusan cáfolták, hogy a Magyar Posta munkavállalói és vezetősége nem voltak felkészülve az év végi forgalomfelfutásra. A menedzsment és a munkavállalók az elmúlt két hónapban mindent megtettek annak érdekében, hogy az év végi küldeményforgalom kezelése rendben menjen – szögezték le.

Lehettek olyan napok és területi egységek, amikor a feldolgozásban és kézbesítésben előfordulhattak torlódások, de a küldemények kézbesítésének háromnegyedét határidőn belül teljesítette a posta.

A fennmaradó küldeményeknél előfordulhattak csúszások, de ezeket is szinte maradéktalanul három munkanapon belül eljuttatjuk a címzettekhez – zárták a levelet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.