Gazdaság

Az MNB szerint a fogyasztás húzza jövőre a növekedést

24.hu
24.hu

2016. 12. 22. 10:31

Korábban a témában:

Jövőre a növekedés élénkülését elsősorban a fogyasztás bővülése idézi elő, amiben döntő szerepet játszik a minimálbér-emelés és a garantált bérminimum növekedése,  ebből fakadóan a lakosság rendelkezésére álló jövedelem emelkedése, emellett a beruházások is érdemben bővülhetnek – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön az Inflációs jelentés részletes bemutatásán.

A kedden publikált fő számok szerint az MNB jelentősen, 3-ról 3,6 százalékra növelte a jövő évi bruttó hazai termék (GDP) bővülésre vonatkozó előrejelzését, 2018-ban pedig 3,7 százalékos növekedéssel számol.

A jegybank jövőre a korábbinál 0,1 százalékponttal nagyobb, 2,4 százalékos inflációt vár, 2018-ban pedig 3 százalékot. A prognózis alapján az idén az infláció 0,4 százalék lesz, a GDP 2,8 százalékkal bővül.

Balatoni András kiemelte: a már betervezett és elindított autóipari beruházások 2018-tól “termelésbe fordulnak át”, jelentősen növelve az exportot. A jelentés szerint a kivitel idén 6,6, jövőre 5, 2018-ban 6,0 százalékkal nő majd.

A makrogazdasági kilátásokat kétirányú kockázatok övezik

A Monetáris Tanács a decemberi Inflációs jelentés alappályája mellett két alternatív forgatókönyvet emelt ki.

  • A mérsékeltebb külpiaci keresletet feltételező alternatív forgatókönyv megvalósulása az alappályánál alacsonyabb
    növekedési és inflációs pályát jelent.
  • A gyorsabb bérnövekedést és dinamikusabb fogyasztásbővülést feltételező pálya
    nyomán a hazai gazdasági növekedés erőteljesebb, míg az infláció magasabb az alappálya-előrejelzésnél.

A kiemelt forgatókönyvek mellett a Monetáris Tanács a további kockázatok között a fejlett országok jegybankjainak monetáris politikai divergenciáját, az EU-forráskifizetés alakulása és szerkezeti elosztása miatt lassabb beruházási pályát, a magasabb, valamint az alacsonyabb olaj- és nyersanyagárakat valószínűsítő alternatív forgatókönyveket tárgyalta.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a magyar gazdaságban továbbra is vannak kihasználatlan kapacitások, míg az
infláció fokozatosan célra emelkedik. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan
megszűnik. A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének tartós fenntartása és a monetáris kondícióknak a jegybanki eszköztár átalakításával történő lazítása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

Emlékszünk még? Az MNB tavaly decemberi Inflációs jelentésében csökkentette növekedési előrejelzését 2015-re. Akkor 2016-ra is kisebb, 2,5 százalékos bővülést jeleztek csak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.