Gazdaság

Hatalmas pénzügyi összeomlás jön – jósolja egy Nobel-díjas kutató algoritmusa

tozsde(210x140).jpg (Array)
tozsde(210x140).jpg (Array)

Globális pénzügyi válságot vetít előre egy Nobel-díjat ért módszer – írta a CNBC. Az úgynevezett ciklikusan kiigazított P/E index (CAPE) bőven a 27-es érték felett áll. A mutatót Robert Shiller közgazdász dolgozta ki, aki a 2013-ban Nobel-díjat kapott munkásságáért. Az algoritmus az elmúlt 100 évben megbízhatóan jelezte előre az legnagyobb tőzsdekrachokat.

Valami nem stimmel

Shiller mutatójának lényege, hogy a vállalatok részvényár/eredmény mutatóját (P/E) korrigálja a profit – inflációval kiigazított – tízéves alakulásával. A tapasztalatok szerint az így kapott CAPE mutató negatív összefüggésben van a jövőbeni részvényárak alakulásával, azaz ha az index magas, akkor a következő időszakban tőzsdei lejtmenet várható.

Az aggodalmakat alátámasztja a szokásos P/E mutatók alakulása is. Az S&P-500 indexben szereplő vállalatok P/E indexe az elmúlt 12 hónappal kiigazítva 18,9-en áll, ami az elmúlt 12 év legmagasabb adata – derült ki a FactSet elemző cég számításaiból.

Az amerikai tőzsdei árak mind történelmi összehasonlításban, mind a vállalatok összevethető csoportjainak összehasonlításában magasak. A piac tízszázalékos hasznot tett zsebre a jövendő Trump-adminisztráció intézkedéseivel kapcsolatos várakozásoknak köszönhetően, ami gigantikus túlértékeltséghez vezetett – írta ügyfeleinek már november végé Alan Newman piaci elemző.

Háromszor már bejött

A kutató algoritmusa bebizonyította, milyen rossz hatékonysággal működnek a tőzsdék, milyen pontatlanul értékelik a vállalatok teljesítményét a részvényárfolyamok. A CAPE értéke visszavetítve, háromszor volt olyan magas, mint most: az 1929-es nagy tőzsdei katasztrófa, az internetgazdaság keltette tőzsdei lufi 2000-es kipukkadása és a 2007-2008-as ingatlanpiaci, illetve pénzügyi összeomlás előtt.

(Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik