gazdasagi-novekedes(430x286)(1).jpg (gazdasági növekedés)
Gazdaság

Az OECD kisebb növekedést vár Magyarországon, mint korábban

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 11:41

Korábban a témában:

Jövőre az ideinél jóval gyorsabb ütemben bővülhet Magyarország gazdasága a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb előrejelzése szerint, amelyben az idén 1,7 százalékos, jövőre 2,5 százalékos, 2018-ra pedig 2,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsít a párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet.

Az OECD korábbi, júniusi előrejelzésében még alacsonyabb idei (1,6 százalékos) és magasabb 2017-es (3,1 százalékos) bővülést jelzett előre.

NGM: az OECD előrejelzése egybeesik a magyar kormányéval

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) várakozása egybeesik a magyar kormány véleményével, miszerint jövőre a gazdasági növekedés erősödik, az uniós források ismételten rendelkezésre állnak és a növekedés meghatározó motorja a belföldi magánfogyasztás lesz – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára Párizsból telefonon az MTI-nek.

Balogh László megjegyezte: az OECD is a magyar gazdasági növekedés gyorsulását várja jövőre, ugyanakkor a szervezet lassabb növekedéssel számol, mint a kormány, valamint az Európai Bizottság, amely őszi előrejelzése a helyettes államtitkár szerint lényegesebben közelebb áll a magyar hivatalos állásponthoz, és jobban fedi a valóságot. Hozzátette azt is, hogy az OECD mostani előrejelzése még nem vette figyelembe a múlt heti munkáltatói adócsökkentési intézkedéseket.

Az uniós források lendíthetnek

A gazdasági növekedés jövő évi gyorsulásában közrejátszik, hogy új infrastrukturális beruházások indulnak, amelyeket az Európai Unió szerkezeti forrásaiból lehet finanszírozni. Az EU-s finanszírozás ciklikussága miatt  ezek a források korlátozottan voltak elérhetők 2016-ban, így akkor a növekedéshez is kevésbé járulhattak hozzá. Mint írtuk, ez alaposan meglátszik a beruházási mutatónkon is.

A prognózis szerint a lakossági fogyasztás idén 5 százalékkal, jövőre 3,8 százalékkal, 2018-ban 3,7 százalékkal nő. A fogyasztás növekedését erősíti a foglalkoztatottság bővülése, amelyhez a továbbra is jelentős közmunkaprogram, továbbá a bérek gyorsabb emelkedése járul hozzá – írták.

A lazuló pénzügypolitika, amely részben alacsonyabb személyi jövedelemadót és más intézkedéseket takar, a gazdaság növekedését támogatják. A gazdasági kapacitáskihasználtság növekedésével nőhetnek a bérek és a fogyasztói árak. Az infláció 2018 végére eléri a 3 százalékos hivatalos célt – összegezték.

  • Az elemzés szerint a vállalati beruházások szintje növekedhet, mert könnyebb hitelhez jutni, különösen a kis- és középvállalatoknak. A lakásépítések száma is emelkedhet a nagyobb jelzáloghitelezés és a kormányzati támogatások miatt.
  • A legtöbb új munkahely a versenyszférában jön létre, míg a közmunkában foglalkoztatottak aránya fokozatosan csökken. Az OECD véleménye szerint a közmunkaprogram leépítése és a költségvetési források átcsoportosítása infrastrukturális beruházásokra, növelhetné a termelékenységet.
  • A munkanélküliség a szervezet szerint az idei 5,1 százalékról jövőre 4,5 százalékra, majd 2018-ban 4,4 százalékra csökkenhet.

A jelentés rámutat arra, hogy a növekvő munkaköltségek és a gyenge piacok az exportnövekedés lassulását eredményezik, az exportőrök eddig árcsökkentéssel maradtak versenyképesek, de ez nem folytatódhat örökké. Az export növekedése a 2016-os 8,2 százalékról 5,9 százalékra lassulhat 2017-re.

Az adósságszolgálati költségek 1 százalékponttal csökkentek 2013 óta, ami nagyobb költségvetési mozgásteret biztosít. 2017-ben laza költségvetési politikát folytathat az állam, mert emelkednek a bérek, a beruházások és a lakhatási támogatások – írták.

Az államadósság maastrichti kritériumok szerint számolt mértéke fokozatosan csökken, a GDP-hez viszonyított arány az idei 75,1 százalékról jövőre 74,1 százalékra, majd 2018-ban 72,8 százalékra eshet.

Az OECD szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyelőre nem változtat 0,90 százalékos alapkamatán.

A világ gazdasága ütemesebben nőhet

Az idén ugyan még a tavalyi 3,1 százalékról 2,9 százalékra lassul a világgazdasági növekedés üteme, jövőre azonban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) már kissé magasabb, 3,3 százalékos GDP-bővülést prognosztizál, amely 2018-ra 3,6 százalékra gyorsulhat.

A legfrissebb jelentésében megállapították, hogy a világgazdasági növekedés továbbra is lassú, de aktívabb fiskális lépsekkel mérsékelten növelhető a bővülés üteme. A beruházások és a külkereskedelem gyenge, magas a politikai bizonytalanság és a pénzügyi kockázat is, megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy az alacsony jegybanki alapkamatok  további lehetőséget jelentenek az élénkülésre.

  • Az OECD 0,2 százalékponttal 1,7 százalékra javította az euróövezet idei várható bővülését és 0,1 százalékponttal emelte a 2017-es globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a szeptemberihez képest.
  • Az OECD a szeptemberi előrejelzéshez képest 0,1 százalékponttal alacsonyabb idei gazdasági növekedést vár  Németországban (1,7 százalék) és Franciaországban (1,2 százalék), míg azzal számol, hogy Brazília gazdasága 3,4 százalékkal zsugorodik.
  • Az OECD 0,2 százalékponttal javította az euróövezet (1,7 százalék), Japán (0,8 százalék) és Kína (6,7 százalék) idei várható bővülését, és 0,1 százalékkal 1,5 százalékra javította az Egyesült Államok idei GDP növekedését.

A szervezet azzal számol, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye jövőre 2,3 százalékkal, 2018-ban pedig 3 százalékkal nő a tavalyi 2,6 százalékos bővülést követően.

Az euróövezeti gazdasági növekedés nem változik érdemben, idén 1,7 százalék, jövőre 1,6 százalék, 2018-ba 1,7 százalék lesz a tavalyi 1,5 százalék után. A német GDP idén, jövőre és a rákövetkező évben egyaránt 1,7 százalékkal bővül a tavalyi 1,5 százalék után.

A brit gazdaság növekedése jelentősen lassul. A tavalyi 2,2 százalék után idén 2 százalék, jövőre 1,2 százalék, 2018-ban pedig 1 százalék lesz a bővülés. Kína esetében a jelentés összeállítói azzal számolnak, hogy a gazdaság idén 6,7 százalékkal, jövőre 6,4 százalékkal, 2018-ban 6,1 százalékkal bővül a tavalyi 6,9 százalékos növekedés után.

Oroszország esetében az OECD a tavalyi 3,7 százalékos és az idei 0,8 százalékos GDP-zsugorodás után jövőre 0,8 százalékos, 2018-ban 1 százalékos gazdasági növekedést becsül.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.