Gazdaság

Alaposan megzuhantak a beruházások

Brusszelben-dolhet-el-az-uj-eva-sorsa(210x140)(2).jpg (Array)
Brusszelben-dolhet-el-az-uj-eva-sorsa(210x140)(2).jpg (Array)

2016 III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól – jelentette a KSH. Ami jókora zuhanás. Persze ha azt nézzük, hogy a második negyedévben mekkora volt a visszaesés, akkor ez már kifejezetten jó eredmény.

Eltérően alakult a beruházások volumene a vállalkozások és a költségvetési szervek esetében: míg a vállalkozások körében (legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások) nőtt (3,3%), addig a költségvetési szerveknél – az uniós forrásból finanszírozott fejlesztések alacsonyabb volumene miatt – 57 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérten.

2016 első három negyedévében a beruházási teljesítmény 14 százalékkal visszaesett az egy évvel ezelőttihez képest.

2016 III. negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 2,7 százalékkal növekedtek.

beruhazasok

2016 III. negyedév részletek:

  • A beruházási tevékenység 9,3 százalékos volumencsökkenésén belül a gép- és berendezésberuházások 4,7 százalékkal nőttek, az építési beruházások 21 százalékkal estek vissza.
  • A nemzetgazdasági ágak több mint felénél a beruházás aktivitás emelkedését regisztrálták, a legnagyobb mértékben (46%) a pénzügyi, biztosítási tevékenység nemzetgazdasági ágban, ahol új számítástechnikai eszközök beszerzései is növelték a beruházások teljesítményét.
  • Több mint egy évig tartó csökkenés után a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászatberuházási teljesítménye 35 százalékkal nőtt, amiben a gép- és járművásárlások mellett szerepet játszottak ültetvényekkel kapcsolatos nagyberuházások is. Szintén kiemelkedően emelkedtek – a szálláshelyek vendégforgalmának és árbevételének hosszabb ideje tartó növekedése mellett – a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás beruházásai (34%).
  • A nemzetgazdasági beruházások harmadát realizáló feldolgozóipar fejlesztései 15 százalékkal meghaladták a bázisidőszak szintjét. Néhány kiemelkedő nagyberuházáson túlmenően az ipari vállalkozások többségénél is emelkedett a fejlesztési kedv. Az alágak többségében a beruházási aktivitás – az előző negyedévhez hasonlóan – ismét jelentősen nőtt, leginkább a fémalapanyag és fémfeldolgozó termék gyártása, valamint az egyéb feldolgozóipar területén. Kimagaslóan növekedtek a beruházások a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása alágban, és az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása területén is.
  • Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágban a beruházási volumen 8,6 százalékkal nőtt, ezen belül a lakásépítések és -felújítások, valamint az üzleti (például iroda és raktár) ingatlanfejlesztések egyaránt bővültek.
  • A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban – a kiskereskedelmi üzletek értékesítési volumenének hosszabb ideje tartó emelkedése mellett – a beruházási teljesítmény 15 százalékkal nőtt.
  • A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás területén a beruházások növekedésében (2,0%) szerepet játszottak elektromos távvezetékek felújításával kapcsolatos ráfordítások is.
  • A művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ág beruházásainak bővülését (21%) a sporttal kapcsolatos fejlesztések – kiemelten uszodák, tornatermek és versenysporttal kapcsolatos nagyberuházások – okozták.
  • Kilenc nemzetgazdasági ágban csökkent a beruházási aktivitás, a legnagyobb mértékben (79%) – a korábbi negyedévekhez hasonlóan – a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágban, aminek oka az EU-forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő projektek befejeződése.
  • A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások alacsonyabb beruházási teljesítményei miatt – 31%-kal visszaestek.
  • Az EU-forrásból fedezett fejlesztések 2015. végi befejeződésével nagymértékben csökkentek a beruházások a humán egészségügyi és szociális ellátás ágban (73%), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (41%), valamint az oktatásban (23%).

Jövőre ismét felgyorsulnak a beruházások az elemzők szerint

A beruházások idei visszaesése lassul az év végén, jövőre pedig már ismét felfutás várható – közölték az MTI-nek nyilatkozó elemzők a beruházások harmadik negyedévi alakulását mutató friss statisztikai adatokat kommentálva.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője hangsúlyozta: hiányoznak a gazdaságból az uniós források, de a beruházási aktivitás erősödött, a második negyedévi 20,3 százalékos visszaesés után a harmadikban 9,3 százalékkal csökkent a beruházások volumene. Kiemelte, hogy a vállalkozások körében 3,3 százalékos növekedés volt a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva, a versenyszféra már kezd magára találni.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte: a beruházások döntően az uniós forrásokból finanszírozott állami fejlesztések hullámzása miatt estek vissza. A szakértő várakozása szerint a visszaesés mértéke az idei utolsó negyedévben tovább csökken, jövőre pedig jelentős mértékben emelkednek a beruházások, mert a magánszféra jelenleg is látható növekedése folytatódik, másrészt az uniós pénzek újból jelentősebb mértékben megjelennek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik