Gazdaság

Milliárdokat nyelhetett be az Erzsébet-utalvány forgalmazója

erzsébet-utalvány (erzsébet utalvány, )
erzsébet-utalvány (erzsébet utalvány, )

Jóval nagyobb bevétel keletkezhetett a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál, mint amennyit rászorulók és gyerekek üdültetésére fordítottak – írja a Magyar Nemzet.

Az Erzsébet-utalványok forgalmazását végző Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak (MNÜA) több forrásból is van bevétele:

– 2 százalékot számol fel az utalványokat megvásárló munkáltatóknak

– 5 százalékot von le az elfogadóhelyektől

– 1500 forint elfogadóhelyi díjat szed be évente (*58 ezer elfogadóhellyel).

Ezekből a tételekből már önmagában keletkezhetett 10 milliárd forint feletti bevétele az alapítványnak (évente átlagosan 100 milliárd forintban bocsátottak ki az utalványból, de tavaly pl. a 140 milliárd forintot is elérték). Miközben a 2012 óta évente 5-10 milliárd forintot fordítottak a rászorulók és gyerekek üdültetésére.

Ez így nagyjából egált is mutat. Viszont a lap utalványozási piacra rálátó informátorai szerint ezen kívül még két nagy bevételi forrás lehet:

– A befolyó pénzek forgatásából keletkező haszon. Az előd üdülési csekknél ez több milliárd forintot tett ki.

– A be nem váltott utalványok ellenértékéből, ami tiszta haszon. Becslések szerint ez az összeg 1 és 10 millió forint között lehet.

Titok, mi van a milliárdos haszonnal

A lap pontos számokat azért nem közölt, mert bírósági ítélet alapján az MNÜA pénzügyei (hivatalos mérlegbeszámolóján túl) nem számítanak hivatalos adatnak. Megkeresésükre pedig nem válaszolt a szervezet.

Mint ismert, júniusban az LMP kiáltott mutyit az utalvánnyal kapcsolatban. .

Mint írtuk, többek között az Erzsébet-utalvány is kiesik jövőre a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások köréből. Ami azt jelenti, hogy egyéb juttatásként jelentősen megemelkedik az adóterhe. Viszont korlátlanul lehet majd adni. Kérdéses, forgalma (haszna) így marad-e a mostani szinten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik