Gazdaság

Már nem csak csempészik, helyben is gyártják a feketepiacra szánt cigarettát

Az illegális behozatal sem szűnt meg, sőt, nemzetközi bűnszervezetek érdeklődését is felkeltette.

Míg korábban a külföldről becsempészett dohányárut adták el a feketepiacon, ma már inkább illegális gyárakat hoznak létre Magyarországon – derül ki a Magyar Időkből. A kormánypárti lap azt írja, idén több illegális üzemet és raktárt is felszámoltak a hatóságok, 9 hónap alatt majdnem 190 millió szál cigarettát foglaltak le. Ez több mint négyszerese a tavaly egész évben lefoglalt mennyiségnek.

A NAV bűnügyekkel foglalkozó szóvivője elmondta: az elkövetők beszállították az alapanyagot Magyarországra, itthon gépeket szereztek be, az előállított cigarettát pedig Nyugat-Európába szánták.

Mindettől még az illegális behozatal sem szűnt meg, de a NAV már változtatott taktikáján, leginkább a bűnszervezetek teljes körű azonosítására és lebuktatására koncentrálnak. A magyar és ukrán csempészek átlagosan ötszáz forint haszonra tesznek szert egy karton cigarettából, voltak csoportok, akik egyetlen este tízezer kartont is megpróbáltak áthozni, ami rövid távon is komoly nyereséget jelent.

Az ukrán-magyar határon zajló cigarettacsempészet nemzetközi bűnözői körök érdeklődését is felkeltette, egy nyomozásban például kiderült, hogy dél-amerikai drogkartell vett részt a cigarettacsempészet pénzelésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik