Gazdaság
Lajosmizse, 2015. április 21.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyõri Fõigazgatósága munkatársai az ekáer-ellenõrzés (elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszer) részeként egy kamionsofõr okmányait kérik el az M5-ös autópálya lajosmizsei tengelysúlymérõ állomásán 2015. április 21-én. A március óta élesben mûködõ ekáer az útdíjas hálózatra alapozva nyomon követi a jármûvek mozgását, ezzel megoldja azt a korábbi problémát, hogy a jogsértések kapcsán az árumozgást nehezen lehetett azonosítani.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Már a túlpakolt furgonok is vihetnek EKÁER-mentes árut

24.hu
24.hu

2016. 10. 14. 15:42

Korábban a témában:

A probléma az volt, hogy az adótörvény szigorúbb volt, mint az EKÁER, ugyanis kiterjesztette az EKÁER-kötelezettséget olyan, nem útdíjköteles járművekre is, amelyeknek tényleges össztömege meghaladta a 3,5 tonnát. De az EKÁER-rendelet szerint az EKÁER-kötelezettség csak az útdíjköteles járművekre vonatkozott.

Ez azt jelentette, hogy az EKÁER-mentesség nem vonatkozott arra az esetre, amikor a nem útdíjköteles gépjármű tényleges össztömege meghaladta a 3,5 tonnát, még akkor sem, ha a konkrét szállítmány (termékegység) értéke nem érte az 5 millió forintot, a tömege pedig a 2500 kg-t.

Ez a jogalkotási anomália azt eredményezte, hogy ha pl. egy szál virágot értékesített valaki és elszállíttatta egy kamionnal, akkor nem kellett EKÁER-számot kérni, de ha ugyanezt a virágot nem útdíjköteles furgonnal vitték, akkor kellett EKÁER, ha a furgont túlpakolták (még akkor is, ha a túlpakolásról a feladó később szerzett tudomást).

Ezt a jogalkotási anomáliát most szüntetette meg az EKÁER-rendelet legújabb módosítása. E szerint a mentesség most már (október 13-tól) a nem útdíjköteles gépjárművekre is vonatkozik – írta az RSM blogja, példákat is hozva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.