Gazdaság

Mégiscsak kellenek a magyar orvosok a briteknek

Múlt héten írtuk, hogy a magyar orvosokat is hazaküldenék a britek, mert hogy terveik szerint a következő évtizedben orvosokból önellátásra állítanák át a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (NHS). Úgy tűnik, gyorsan rá is jöttek, hogy ez így nem fog menni.

Szükségük van az “olcsó” orvosokra

A legújabb hír ugyanis az, hogy még ezer általános orvost akar importálni a brit egészségügy a következő négy évben. Négy célország van, az egyik Magyarország. A másik három “olcsó uniós állam” Románia, Portugália és Spanyolország – írta a Daily Mailre hivatkozva a hvg.hu.

Jelenleg az NHS szerint az állami egészségügy minden nyolcadik orvosi helye üres. A tények azt mutatják, hogy az OECD országai közül Nagy-Britanniában dolgozik a legtöbb külföldi orvos. Az Egyesült Királyság megelőzi még Svájcot és Amerikát is ezen a téren, pedig ott is nagyon sok az olyan doktor, aki külföldön szerezte meg a diplomáját.

Visszaszorítanák a migrációt

A britek egyébként nemcsak az orvosok visszaküldését hirdették meg múlt héten, hanem azt közölték, hogy szigorú szabályozásokat vezetnének be a bevándorlókkal szemben, így próbálnák elérni, hogy a migráció fenntartható szintre csökkenjen.

A tervek szerint

  • a nem brit állampolgárságú diákok gyengébb színvonalú oktatásban részesülhetnek és köteleznék őket angol nyelvi tesztek írására,
  • a vállalatoknak listázniuk kellene a nekik dolgozó nem brit állampolgárokat,
  • a taxisofőröknek kötelező bevándorlási ellenőrzésen kellene átesniük,
  • a lakáskiadókat börtönbüntetésre is ítélhetnék, ha ügyfeleik illegálisan tartózkodnak az országban,
  • a bűnözőket deportálnák Nagy-Britanniából,
  • a külföldi orvosokat hazaküldenék, és a következő évtizedben önellátásra állítanák át a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot.

Az első öt ponttal kapcsolatban egyelőre nincs visszakozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik