Gazdaság
jaguar land rover gyár (Array)

Megtorpanhat az autóipar növekedése

24.hu
24.hu

2016. 09. 27. 12:44

Korábban a témában:

Miközben a tavalyi újabb kiváló év volt az autóipari beszállítók számára 7,5 százalékos profitnövekedéssel, a piaci bizonytalanság nő, a globális bevételek növekedése pedig lassul – állapítja meg a Lazard és a Roland Berger Globális autóipari beszállító idei tanulmánya. Az elemzők az idei évre a piac megtorpanását várják.A több mint 600 nemzetközi autóipari beszállító teljesítménymutatóit vizsgáló tanulmány szerint a globális járműgyártás 2016-tól mérsékelten, éves szinten mintegy 2 százalékkal fog nőni. A beszállítóknak új alapokra kell támaszkodniuk, hogy stabilizálni vagy növelni tudják a profitot és továbbra is felkészültnek kell lenniük a váratlan makrogazdasági eseményekre, amelyek jelentős kereslet-csökkenéshez vezethetnek.

A tanulmány szerint a kínai piacon eddig tapasztalt két számjegyű növekedés mára a múlté, kérdéses a piac alakulása Brazíliában és Oroszországban, illetve a Brexit is újabb bizonytalanságot hoz.

Radikális változás előtt áll az iparág

Az elemzés rámutat, a globális autóipar a történelem legradikálisabb változása előtt áll. A technológiai trendek és az új üzleti modellek az autók használatában új lehetőségeket ígérnek a beszállítók számára az elkövetkező tíz évben, azonban az, hogy mikor és hol tárulnak fel ezek a lehetőségek, egyelőre bizonytalan.

A teljes piac értéke a 2015-ös 700 milliárd euróról várhatóan 850 milliárd euróra nő 2025-re, de a profit eloszlása a meglévő szegmensek és akár új piaci szereplők között lényegesen módosulni fog. Az erőátviteli berendezések területén az e-mobilitás fejlődése kap lendületet.

A tanulmányt bemutató közleményben Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője ismertette: az elektromos járművek piaca hét-tízszeresére nő a következő évtizedben, ami a potenciális elektronikus erőátviteli berendezések iránti kereslet jelentős növekedéséhez vezet. A gépjármű-vezetést támogató alkatrészek piaca ötszörös növekedés előtt áll, az iparág értéke 2025-re eléri a 30 milliárd eurót, ezért kiélezett verseny várható, különösen a technológiai óriások között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.