Gazdaság

Az Opelt is kóstolgatja a Brexit-hatás

opel(1)(960x640).jpg (opel, )
opel(1)(960x640).jpg (opel, )

A Brexit után bekövetkezett keresletcsökkenés miatt mérsékli a munkaórák számát két németországi üzemében az Opel – jelentette be pénteken az amerikai General Motors (GM) európai leányvállalata.

A Corsa és az Insignia modellek iránt a Brexit-szavazást követően csökkenő kereslet miatt az Opel alkalmanként rövidített munkaidőt vezet be rüsselsheimi és eisenachi üzemeiben. A két modell legnagyobb piaca az Egyesült Királyság.

Az Opel tájékoztatása szerint a rövidített munkaidős napok száma a kereslet alakulásától függően változhat. A német Der Spiegel lap a rüsselsheimi üzem esetében az év hátra lévő részében 28 rövidített munkaidős napról értesült.

“Mindenkit foglalkoztat a Brexit ügye, akinek üzleti érdekeltsége van az Egyesült Királyságban. Már a múlt hónapban is jeleztük, hogy nyomot fog hagyni pénzügyi teljesítményünkön, ha a font árfolyama az év hátralévő részében is a mostani szinten marad” – írja a közlemény.

A GM 400 millió dolláros kieséssel számol annak következtében, hogy a Brexit utáni fontgyengülés megdrágítja az Európában gyártott alkatrészek brit importját. A GM ezért költségcsökkentési programot készül bevezetni európai tevékenységeinél a drágulás ellentételezésére.

Európai Opel üzemekből importálja a például a motorokat a Vauxhall (Opel) Astra modelleket gyártó Ellesmere Port-i GM üzem, csakúgy, mint a Vivaro furgonokat gyártó üzem Lutonban.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik