Gazdaság

Az egészségpénztári pénzek több mint fele gyógyszerre megy el

Egyre kevesebb pénz érkezik az egészségpénztárakba a munkáltatóktól, írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint évtizedes minimumra süllyedtek a befolyó pénzek, idén az első fél évben csak 14,7 milliárd forint került a kasszába. Tavaly az első fél évben még 15,1 milliárd forint volt a munkáltatói hozzájárulások összege.

Ebben szerepet játszik az is, hogy a honvédség úgy döntött: az idéntől nem fizeti tovább a több mint 20 ezer dolgozója számára a tagdíjat, inkább Erzsébet-utalványt ad.

Az egyéni tagi befizetések viszont az idén is nőttek az egészségkasszáknál, az első hat hónapban 9 százalékkal. Ettől függetlenül még mindig a munkáltatóktól jön a pénz több mint 70 százaléka.

Jövőre változás lesz, nőni fog az egészségpénztári hozzájárulások közterhe. Ez több mint 1,1 millió pénztártagot érinthet, az egészségpénztáraknak, illetve újabban már egészség- és önsegélyező pénztáraknak ennyi tagjuk volt június végén.

Az önkéntes egészségkasszák taglétszáma egyébként folyamatosan nő.

Az idei első fél évben a lakosság nem egészen 26 milliárd forintnyi egészségpénztári szolgáltatást vett igénybe, ennek több mint a feléből gyógyszert vásárolt.

Sokan használják még a pénztári megtakarítást magánorvosi rendelőkben és gyógyászati segédeszközök finanszírozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik