Gazdaság
varga_mihály (varga mihály)

Varga Mihány: a gazdaság és a reálbérek nőnek, javulnak a megélhetés körülményei

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 01. 11:45

A felsőoktatásnak képesnek kell lennie alkalmazkodni a változó világhoz, egyszerre kell alkalmazkodnia a munkaerőpiaci, gazdasági igényekhez és kutatás-fejlesztés, innováció kihívásaihoz - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 235. tanévnyitó ünnepségén, csütörtökön.

A tárcavezető köszöntőjében az elmúlt években elért magyar gazdasági eredményekről beszélve kiemelte: ezek a sikerek kellenek ahhoz, hogy a gazdaság eredményesen vehessen részt a negyedik ipari forradalomnak nevezett új korszakban. Óriási változások előtt állunk, az innováció által vezérelt gazdaságra kell átállni, és a kormány is ki akarja venni a részét az ehhez szükséges munkából – tette hozzá. Varga Mihály kijelentette: az egyetemek teremtik meg az alapját Magyarország hosszú távú stabil gazdasági növekedésének és társadalmi fejlődésének.

A miniszter kifejtette:

alig hat éve Magyarország egy lefelé tartó spirálban volt, de ekkor hozzáláttak az átalakításhoz, és ennek a munkának mind részesei voltunk.

Most megnyílnak a lehetőségek, amelyekre vártunk, hiszen a gazdaság nő, az ország visszazárkózott arra a közép-európai növekedési pályára, ahol korábban volt – mutatott rá. Mint mondta, az ipar teljesítménye egyre nagyobb mértékben támogatja a gazdasági növekedést. Nem a hitelfelvétel táplálja a gazdasági növekedést, hanem úgy sikerült elérni a növekedést, hogy közben törlesztettük az adósságállományunkat – magyarázta. Hozzátette: mindemellett 26 éve nem dolgoztak az országban annyian, mint most.

Alacsony infláció, növekvő gazdaság, nagyon jó nekünk

Varga Mihály közölte: összességében növekszik a gazdaság, évtizedek adósságát csökkentettük, tartósan alacsony az infláció, emelkedik a minimálbér és az átlagbér, folyamatosan nőnek a reálbérek, így javulnak a megélhetés körülményei.
Úgy látja, ezek a sikerek lehetővé teszik, hogy beléphessünk az új korszakba. Világméretű a verseny, időben kell tehát lépnünk – vélte.

A tárcavezető szerint ha a magyar gazdaság átáll a digitalizációra, a munkahelyek tíz százaléka szűnhet meg, és erre fel kell készülni, számolni kell a következményekkel. A kihívás és a feladat a hozzáadott érték növelése a következő években – mondta, arra kérve a hallgatókat, hogy legyenek partnerek a válaszok megtalálásában a kihívásokra.

Habsburg György főherceg, az egyetem elődintézményének létrehozását kezdeményező József nádor leszármazottja beszédében felidézte: II. József rendeletével állították fel az egyetemet 1782-ben, a műszaki oktatás első magyar intézményeként. Az alapítás óta a most kezdődő tanév a 235., és erre a hosszú történelemre mind joggal lehetünk büszkék – vélekedett.

A főherceg sikeres tanévet, mindenkinek a kitűzött célok elérését kívánva bejelentette a 2016-17-es tanév megnyitását.
Józsa János, az egyetem rektora hangsúlyozta: az intézmény a hazai műszaki felsőoktatás zászlóshajója, felelősséggel látja el küldetését. Stratégiai fontosságú felsőoktatási intézmény, amely meghatározó mértékben járult hozzá a magyar ipar és gazdaság fejlettségének eléréséhez, és erre törekszik a jövőben is – mondta. A rektor közölte: összességében tartották a felvett hallgatók számát, és a felvételi ponthatárok tekintetében is tartották az egyetemhez méltó szintet. A világon mindenhol elismerik és keresik az itt végzetteket – tette hozzá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.