Gazdaság

Magyarok repültek rá Ausztriában a menekültbizniszre

Gondolta volna, hogy 2016-ban nem cukrászdát, hanem menekültszállót fognak nyitni a magyarok Ausztriában? Pedig ez most a legjobb üzlet a szomszédban, ahol a panziótulajdonosok és mindenki, akinek van szabad szobája, busásan kereshet, ha felajánlja a szállását a menedékkérőknek – derül ki az Abcug.hu cikkéből.

Így mindenki jól jár: az államnak nem kell táborokkal bajlódnia, a menedékkérők jó körülmények közt élhetnek, és a helyiek is megszedhetik magukat. Bálint Gábor és Tóth Kornélia tizenhat embert fogadott be Weichselbaumban.

Álmukban sem gondolták

“Landgasthaus familie Bálint” – hirdeti a cégér egy weichselbaumi panzió bejárata fölött. Bálint Gábor és élettársa, Tóth Kornélia hét évvel ezelőtt megelégelték a magyar vendéglátás pangását, ezért úgy döntöttek, vásárolnak egy fogadót Burgenlandban, mindössze fél órányi autóútra Szentgotthárdtól. Kidobták a régi bútorokat, a padlószőnyeg helyére parkettát raktak, és abban bíztak, hogy a vidéki osztrák turizmusból jobban megélnek majd, mint addig Baranya megyében bármikor.

Azt viszont álmukban sem gondolták volna, hogy ebben a Közel-Keletről érkező menekültáradat lesz a segítségükre.

Az üzlet az üzlet

Állítólag négy-öt évig még eltart – utalt Kornélia a menekültválságra, ami egy szokványos kijelentés lett volna, ha nem hallani a reménykedést a hangjában.

Miközben Magyarországon újra teljes gőzzel elindult a bevándorlóellenes kormányzati plakátkampány, Ausztriában gyakori a Kornéliáéhoz hasonló hozzáállás. Nem mintha különösebben rajonganának az ismeretlen tömegekért, de a magyar pár szerint a környékükön ma a menekültekből lehet a legjobb üzletet csinálni.

Államilag támogatott biznisz

Az osztrák belügyminisztérium tavaly júliusban tett közzé felhívást a honlapján, amelyben arra kérték az embereket, hogy ha rendelkeznek üres lakással, panzióval, hotellel vagy csarnokkal, és tehetik, bocsássák az állam rendelkezésre. Cserébe az állam megtéríti a költségeket, és még hasznot is biztosít. A menekülthullám csúcspontján ugyanis az osztrák kormány belátta, képtelen tartani a lépést az országba érkező menedékkérőkkel, ezért sokakat zsúfolt szállásokra kellett küldeniük, jó néhányan pedig fedél nélkül maradtak.

További részletekért kattintson!

(A nyitóképen Bálint Gábor és Tóth Kornélia látható, a panzió földszintjén. | Fotó: Magócsi Márton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik