simor-andras(430x286)(1).jpg (simor andrás)
Gazdaság

Simor: új buborékok nőnek, védtelenek leszünk, ha jön a válság

24.hu
24.hu

2016. 08. 18. 08:33

A jegybankok kényszerpályára sodródtak. A politika olyan kihívásokat varrt a nyakukba, amelyekkel nem nekik kellene megbirkózniuk – nyilatkozta a Figyelő című hetilapnak Simor András, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, aki jelenleg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke. A gazdaság élénkítését a költségvetési politika eszközeivel kell kezelni – mondta Simor -, így például a kínálati oldal erősítésével, a monopóliumok letörésével, a vállalkozásokra nehezedő terhek levételével, a gazdasági szereplők közötti minél átláthatóbb és szabadabb versennyel.

Ezt azonban nem merik, néhol nem is akarják megtenni, például azért, mert a hatalom birtokosainak éppenséggel a monopolhelyzetek fenntartása, sőt szélesítése áll az érdekében. Amit most a jegybankokra kényszerítenek, az játék a tűzzel. Ha a világgazdaság meghatározó országainak gazdasága ismét lassul, esetleg válságos helyzet áll elő, akkor már a jegybankok nem lesznek képesek helytállni, hiszen elfogyott minden muníciójuk. További kamatcsökkentéseket, további mennyiségi lazítást már képtelenség lesz tőlük elvárni, hiszen tulajdonképpen máris negatív kamatkörnyezet alakult ki szinte az egész fejlett világban.

A reálgazdaságok azonban ennek ellenére mégsem növekednek kellőképpen, a fejlett gazdaságok továbbra is ingatag lábakon állnak. Ami az elmúlt néhány évben a szinte nulla, néhol már a negatív kamatok hatására növekedett az nem más, mint a tőkepiacok árazása. A részvény-, a kötvény- és részben az ingatlanárak a csillagos egekbe szöktek. Buborékok képződtek a világgazdaság szempontjából meghatározó befektetési eszközök piacain. Márpedig ezeknek az a természetük, hogy egy napon kipukkannak – mondta Simor András.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

"Beautiful and relaxing view of beach in Ocho Rios, JamaicaSee more Jamaica images in this Lightbox:"
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.