Gazdaság

Simor András: a buborékok “egy napon kipukkannak”

Simor-Andras(210x140)(1).jpg (simor andrás, ingyenes, )
Simor-Andras(210x140)(1).jpg (simor andrás, ingyenes, )
A jegybankok kényszerpályára sodródtak.

 

A politika olyan kihívásokat varrt a nyakukba, amelyekkel nem nekik kellene megbirkózniuk – nyilatkozta a Figyelőnek Simor András. A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke szerint a gazdaság élénkítését a költségvetési politika eszközeivel kell kezelni. a kínálati oldal erősítésével, a monopol helyzetek letörésével, a vállalkozásokra nehezedő terhek levételével, a gazdasági szereplők közötti minél átláthatóbb és szabadabb verseny lehetővé tételével.

Mindezt nem merik, néhol nem is akarják megtenni, például azért, mert a hatalom birtokosainak éppenséggel a monopol helyzetek fenntartása, sőt szélesítése áll az érdekében. Amit most a jegybankokra kényszerítenek, az játék a tűzzel. Ha a következő időszakban a világgazdaság meghatározó gazdaságai ismét lassulnak, esetleg válsághelyzet áll elő, akkor a jegybankok nem lesznek képesek helyt állni. Most, a szemünk előtt fogy el minden muníciójuk, újabb kamatcsökkentéseket, további mennyiségi lazítást már nem lehet tőlük elvárni. A jegybanki beavatkozások miatt tulajdonképpen máris negatív kamatkörnyezet alakult ki szinte az egész fejlett világban.

A reálgazdaságok azonban ennek ellenére mégsem növekednek kellőképpen, a fejlett gazdaságok továbbra is ingatag lábakon állnak. Ami az elmúlt néhány évben a szinte nulla, néhol már a negatív kamatok hatására növekedett az nem más, mint a tőkepiacok árazása. A részvény-, a kötvény- és részben az ingatlanárak a csillagos egekbe szöktek. Buborékok képződtek a világgazdaság szempontjából meghatározó befektetési eszközök piacain. Márpedig ezeknek az a természetük, hogy egy napon kipukkannak – nyilatkozta Simor András.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik