Gazdaság

Drágább lett az orosz gáz

gazvezetek(1)(210x140).jpg (Array)
gazvezetek(1)(210x140).jpg (Array)

Júliustól drágábban érkezik az orosz gáz Magyarországra, mint előtte – írta a Vg.hu. Bő tíz százalékkal drágul, mint egy hónappal korábban. Augusztusban további hasonló emelkedés várható.

Egy hete az oroszok 6 százalékkal mérsékelték a kivitelre szánt kőolajuk vámját >>

Az árnövekedés oka, hogy emelkedik az importárat meghatározó mindkét – közel azonos súllyal figyelembe vett – összetevő értéke. Ezek egyike az európai versenypiaci ár, amelyet a földrész sok kereskedelmi szerződésében a hollandiai gáztőzsde (TTF) jegyzései képviselnek. A havonkénti elszámolásokban figyelembe vett konkrét átlagárat a TTF adatainak felhasználásával az Argus nyersanyagpiaci elemzőcég kalkulálja.

A másik összetevő a hosszú távú orosz importszerződésben foglalt képlet alapján számolható. A képlet a gázolaj és a fűtőolaj mediterrán piaci jegyzéseit követi, egy komoly megszorítással: a vele kalkulált ár nem léphet ki az Argus által megadott, TTF ár körüli, szűk sávból. Viszont a TTF-hez képest van benne egy kis prémium is, amivel a vevő a szerződésben lévő rugalmasságot honorálja.

E prémiumtól eltekintve jelenleg durván ugyanannyiba kerül az európai piaci és az orosz import gáz.

A hazai háztartásokat jó eséllyel akkor sem fenyegeti tarifaemelés, ha mindenképpen többe kerül a nekik eladott gáz, mint júniusban. A hatósági árképzés ugyanis nem közvetíti közvetlenül és azonnal a piaci hatásokat. Részben éppen erre hivatkozva nem estek tavaly sem a tarifák, amikor eshettek volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik