Gazdaság

A Roszatom magát zárhatja ki a paksi bővítésből. Vagy nem.

A Russia Today című orosz lap arról ír, hogy a Roszatom két, a Krím-félszigeten lévő atomerőmű fejlesztéséhez is komoly megrendelést nyert el.

A 444.hu szerint ez elvben azt jelenti, hogy a nyugati szankciós politikának megfelelően, egyetlen tollvonással kitilthatják a Roszatomot az egész EU-ból, márpedig éppen ez a cég építené fel az új paksi blokkokat.

Ugyanakkor ez nem valószínű, hiszen a Roszatom az EU-tag Finnországban is épít egy atomerőművet, illetve az összes szovjet típusú, ká-európai atomerőműbe szállít fűtőanyagot, ami elég nagy zavart okozna az áramellátásban.

A lap szerint ezért az sem kizárható, hogy a Roszatom éppen nélkülözhetetlenségének tudatában vállalt munkát a Krímben, hogy így kényszerítse szankciós politikájuknak feladására az európaiakat.

FRISSÍTÉS 16:00. Cikkünk megjelenése után a Roszatom azt közölte, hogy a Kommerszant írásában szereplő, a Roszatomhoz tartozó, irányítástechnika fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Duhov Intézet közleménye szerint nem szállított berendezést a Krím félszigetre, miután ki sem írták a tendert a Krím félszigeti hőerőművek építésére.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik