Gazdaság

Az isztambuli robbantás lenullázza a török turizmust

hagia szophia (isztambul, hagia szophia)
hagia szophia (isztambul, hagia szophia)

Tegnap írtunk arról, hogy a friss adatok szerint idén az 1994-es szintre zuhant a törökországi idegenforgalom: májusban 34,67 százalékkal kevesebb külföldi turista érkezett az országba, mint 2015 azonos hónapjában – derül ki a török kulturális és idegenforgalmi minisztérium jelentéséből.

A legújabb isztambuli robbantásban 36 embert öltek meg az Iszlám Állam terroristák. A turisztikai főszezon elején elkövetett terrorcselekmény még jobban vissza fogja vetni a török turizmust, a legtöbb turista Isztambulban száll át a tengerpart felé.

Az emberek a terror hatására visszamondják a török foglalásaikat, illetve más országba fognak utazni. Csökken a török hotelek forgalma, a turisták nem Törökországban fogják elkölteni pénzüket. Ezt a török gazdaság is meg fogja érezni.

A török vendégforgalom nagy részét korábban az orosz és a német turisták jelentették, akik száma májusban 91,82, illetve 31,50 százalékkal zuhant. Csakúgy, mint a magyar utazóké, a török felmérések szerint 48,51 százalékkal esett vissza a számuk. Idén májusban már csak 4731 magyar választotta úti célként Törökországot, korábban 8165-en voltak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik