Belföld

Kösz, Iszlám Állam, hogy elrontottad a világ egyik legmagyarabb dolgát!

Törökországba menni veszélyes. Vagy mégsem annyira? A terrorfenyegetettség manapság a mindennapi szókincs része.

Biztonságos most Törökországban nyaralni?

Röviden: Igen. Nagyrészt.

A hosszúért olvasson tovább!

Sharmőr

Nem lehet mostanában jó török turizmusnak lenni. Ahogy közeleg a nyár, egyre többen kezdik el komolyan szervezni a nyaralásukat, amennyiben eddig nem tették meg. És egyre kevesebb embernek jut eszébe Törökországot választani. A geopolitikai helyzet kinyírta a magyarok kedvenc nyaralóhelyeit.

Kevés olyan karikarisztikusan magyar középosztálybeli dolog van, mint nyáron Sharm El Sheikh, Tunézia vagy Törökország. Talán még a viakolor ilyen, a papírzsepibe csomagolt zsömle, meg LCD-tévét venni áruhitelre. Furcsa, hogy milyen szokásokat veszünk át az orosz hagyományból úgy, hogy igazán nem is tudjuk, hogy onnan van. Ilyen egyébként a lakótelepi utcai hesszelés, meg a citromos tea is. Csak megjegyzem.

Térjünk inkább vissza ahhoz, hogy a három legmagyarabb nyaralási úticél kiesett a lehetőségek közül.

Kösz, ISIS!

Ankara tán kívül

Egyiptomot és Tunéziát turisztikai szempontból már az arab tavasz majdnem kinyírta, de végül a tavalyi tengerparti mészárlás és el-Sziszi látványos leépülése fejezte be. Törökország viszont csak most múlt ki, ezért most vele fogunk foglalkozni.

A nagy kérdés az, hogy: érdemes-e 2016 nyarán Törökországba menni nyaralni?

A török riviéra és Isztambul festői földrajzi adottságaik mellett elsősorban azért voltak mindig népszerű célpontok, mert megfelelően jó minőségű és ár/érték arányú szolgáltatást nyújtottak, mégis pont az európai emberek számára kellemes mennyiségben keverték a keleti romantikát az európai szokásokkal.

Aztán jött Erdogan durvulása. Erről már sokszor írtunk, de röviden és sarkítva összefoglalom, mi történt:

  • Erdogan rövid távon prezidenciális rendszert,
  • hosszú távon pedig valószínűleg diktatúrát szeretne építeni Törökországban.
  • Az előző választásokban meggyengült a pártja, mert nagyon megerősödtek a kurdbarát parlamenti pártok.
  • Elvesztette az abszolút többségét, és így nem tudta volna átvinni, amit szeretne.
  • Ezért újjáélesztette a kurd-török harcot, ami épp kezdett viszonylag lenyugodni.
  • A kurd népnek nincs saját állama, négy ország, Törökország, Szíria, Irak és Irán találkozásánál élnek.
  • Szeretnének saját államot, vagy legalább autonóm jogokat. Ezt senki más nem szeretné.
  • A török állami tévé a kurd erőszakra helyezte a hangsúlyt a konfliktusban, ezért a kurdbarát pártok támogatása visszaesett.
  • Erdogan előrehozott választást írt ki, amelyen visszaszerezték a többséget a parlamentben.
  • Közben jött az Iszlám Állam és a menekültválság.
  • És folytatódott a kurdokkal vívott háború is.

Ezek mind ahhoz vezettek, hogy Törökország dél-keleti része teljesen destabilizálódott. Itt folyamatos az erőszak, a határon gyűlnek a menekültek, akikre a török határőrség már éles lőszerrel tüzel.

Jönnek a szírek, mondják a hírek

Ankarában és Isztambulban pedig kurd terroristák és az Iszlám Állam több terrortámadást hajtott végre. Az egyik robbantásban 10 turista halt meg Isztambul egyik híres sétálóutcájában. Valószínűleg ez ártott a legtöbbet a török turizmusnak. De legutoljára a héten robbant bomba az országban.

A híreknek tényleg megvolt a hatása, főleg Magyarországon. Konkrét számokat egyetlen piaci szereplő sem mondott, azt viszont igen, hogy nagy baj volt. Annyian mondták le a foglalásaikat, és annyian fordultak el a török nyaralás lehetőségétől, hogy a térségbe utazásokat szervező cégek egy része arról panaszkodott, lehet, hogy csődbe fognak menni.

Az ilyen utazási irodáknak ugyanis csak úgy éri meg az egész üzlet, ha év elején az összes lehetséges helyet lefoglalják a chartergépeken és a szállodákban. Ekkor ugyanis a légitársaságok és a szállodák még olcsóbban adják a helyeket a biztos profit érdekében. Az utazási irodáknak tehát kevesebbe kerül, de aztán a szezon előtt drágábban adják tovább őket. Ezzel viszont vállalják a kockázatot azért, ha valami katasztrófa történik, és rajtuk marad minden hely.

Hát, most katasztrófa történt.

Jó, ennyire ne essünk túlzásokba, úgy nézett ki, hogy katasztrófa történik majd, de végül csak inkább rossz lett a szörnyű helyett. Ez nagyrészt két dolognak köszönető:

  • Csökkentették a charterjáratok és a szálláshelyek számát,
  • És nem csökkent annyira a foglalások száma.

Összes fegyver, török élet

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének Kommunikációs bizottsági tagja elmondta, hogy információik és tapasztalataik alapján az érintett piaci szereplők működése kiegyensúlyozott.

A törökországi utazások iránt érdeklődők száma Bakó szerint körülbelül megegyezik a tavalyival, de foglalásból valamivel kevesebb volt eddig. A foglalások számának emelkedésére számítanak az iskolai tanév végével. A viszonylag alacsonyabb kereslethez igazodva az érintett utazásszervezők csökkentették a charter- és szálláshely-kapacitásokat.

Az árak egyébként valamivel lejjebb mentek, de ennél Bakó szerint már nem lesznek olcsóbbak. A török szolgáltatók bizonyos árszint alá nem hajlandóak menni, és más országokból továbbra is érkeznek turisták, máshol kevésbé esett vissza az utazási kedv.

Mindezek miatt szerinte érdemes minél előbb lefoglalni a nyaralásokat.

És akkor térjünk vissza a legfontosabbra:

Veszélyes Törökországban nyaralni?

Nagyrészt nem, de attól függ, hova megyünk. A magyar konzuli szolgálat, a brit külügy és az OTP Travel ugyanazt mondják:

A török tengerparton érdemes figyelni, de nincs jelentős veszély.

Balhé igazából az ország dél-keleti részén van, a szír és iraki határnál. Innen nagyon messze van a török riviéra. Konkrétan olyan messze, mint Budapesttől London, 1300-1400 kilométernyire. Törökország hatalmas ország, a tengerpartig nem ér el a konfliktus, amit egyébként a török kormány nem is engedne meg. Az országnak jelentős bevételei vannak a turizmusból.

A narancssárga részeken kell vigyázni. (Gov.uk)
A narancssárga részeken kell vigyázni. (Gov.uk)

Isztambulban kicsit más helyzet. Itt fennáll a terrortámadás veszélye, de ez igazából nagyon kicsi. Isztambul egy 14 milliós város, annak, hogy itt terrortámadás ér minket, kisebb a valószínűsége, mint hogy agyoncsap minket a saját hűtőnk. Ez egyébként azért fontos, mert a legtöbb turista itt száll át a tengerpart felé.

Az ország nagy része továbbra is a kettes veszélyességi fokozat alá tartozik. Ez annyit jelent, hogy utazás előtt érdemes megnézni a híreket, és szintén érdemes kerülni a nagyobb megmozdulásokat, tüntetéseket. Ugyanilyen besorolás alatt áll például Franciaország vagy Európa több más országa is. Egy kis határmenti sávba szinte tilos elutazni, egy valamivel nagyobb határmenti sávba pedig nem ajánlott.

Törökország nagy része továbbra is biztonságos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik