Gazdaság

Kárörvendő orosz politikusok nyilatkozatai a Brexitről

Vlagyimir Zsirinovszkij (zsirinovszkij)
Vlagyimir Zsirinovszkij (zsirinovszkij)

Az orosz politikusok érezhető kárörvendéssel fogadták a Brexit hírét. Enyhébb találgatásaik szerint az EU és Nagy-Britannia is meggyengül a válás miatt, a durvábbak az unió kudarcáról, a még keményebbek az EU összeomlásáról elmélkednek.

Az EU-tagállamok a Brexit után ellenezni fogják a további uniós témájú népszavazásokat

– írta a twitteren Alekszej Puskov, az orosz Duma külügyi bizottságának elnöke. Szerinte a “nép véleménye” ugyanis veszélyezteti a politikai céljaik elérését.

A brit kilépés nyomán vissza fog térni a befektetők érdeklődése Oroszország iránt

– fogalmazta meg vágyait Andrej Klepacs, az orosz állami fejlesztési bank, a Vnyesekonombank (VEB) elnökhelyettese. Ha a Brexit destabilizálja az eurót és az európai tőzsdéket, az felfordulást okozhat a feltörekvő piacokon is.

Bátor tett volt!

– minősítette a brit szavazók döntését Vlagyimir Zsirinovszkij radikális jobboldali pártvezér. Nagy-Britannia után a NATO, majd a schengeni övezet, majd az euró fog összeomlani – folytatta.

Nagy-Britannia nélkül nem maradt olyan ország az EU-ban, amely buzgón védené az Oroszország ellen bevezetett szankciókat

– véli Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere. A Brexit szerinte azt bizonyítja, hogy az Európai Unió nem tudta teljesíteni elsődleges küldetését, nevezetesen, hogy átlátható, kellemes otthont nyújtson polgárainak

A bürokratikus brüsszeli politika következménye a Brexit

– mondja Szergej Zseleznyak a Duma elnökhelyettese. Az európai politikának inkább a kontinens lakóival kellene törődnie ahelyett, hogy Washingtonra hallgat és Európa homályos, elméleti integrációjával foglalkozik. Ha ezen nem változtatnak, akkor további referendumok várhatók más európai országokban, és egyre valószínűbbé válik az EU marginalizálódása, illetve összeomlása.

A referendum hosszabb távú hatása lesz, hogy Európa elszigetelődik az Egyesült Államoktól

– mondja Borisz Tyitov ombudszman. Nem Nagy-Britannia függetlenségéről van szó, hanem az EU függetlenségéről az USA-tól.

(Napi.hu)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik