Gazdaság

Brexit – tanácskoznak délután a G7-ek pénzügyminiszter-helyettesei

Telekonferenciát tartanak a G7-ek pénzügyminiszter-helyettesei pénteken kora délután az EU-tagságról szóló brit népszavazás eredményének ismeretében - jelentették be délelőtt.

A Brexit számos ország devizáját mozgatta meg, a globális pénzügyi kilengések kedvezőtlen hatásainak az ellensúlyozására a svájci és a szerb jegybank intervenciót hajtott végre.

Intervencióval reagáltak

Előzőleg a svájci frank 2015 augusztusa óta a legmagasabb szintre emelkedett az euróval szemben. A svájci központi bank rövid közleménye számolt be az intervencióról, amit “a helyzet stabilizálása érdekében” hajtott végre és a dokumentum szerint a jegybank “továbbra is aktív marad a piacon”. A bejelentésre a frank némileg gyengült az euróval szemben, 1,0827 frank ért egy eurót röviddel 10.30 előtt.

A szerb központi bank eurót adott el a dinár árfolyamának erősítésére. A jegybanki lépést az váltotta ki, hogy a dinár történelmi mélypontra esett az euróval szemben. A jegybank 124,3 dinár/euró árfolyamon avatkozott be, aminek hatására a dinár 123,99-re erősödött az euróval szemben.

Varsó nem avatkozik be

Piotr Nowak lengyel pénzügyminiszter-helyettes péntek reggel, már a Brexit ismeretében bejelentette, hogy Varsó nem avatkozik be a piaci folyamatokba annak ellenére, hogy majdnem 5 százalékkal gyengült a zloty a dollárral szemben. Az illetékes szerint a zloty további gyengülése “nem okoz fejfájást”, sőt, “a gyengébb zloty még jó is az exportálók szempontjából”.

A lengyel pénzügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a bizonytalan piaci körülményekre tekintettel elhalasztják a hétfőre kiírt államkötvény-kibocsátást.

Háború van

A román jegybank megtesz mindent a maga részéről, hogy  csitítsa a Brexit okozta hullámokat – mondta a központi bank szóvivője. Úgy fogalmazott, hogy “háború van”. “Románia azonban nincs frontvonalban, a lej csak mintegy fele olyan mértéken gyengült, mint a zloty, vagy a forint”.

CDS-front

A Brexit megmozgatta több ország CDS-árazását. Magyarország 5 éves hitelkockázati biztosítása 2015 januárja óta legmagasabb szintre, 36 bázisponttal, 191 bázispontra nőtt, a lengyeleké ugyanennyivel 124 bázispontra emelkedett. A dél-afrikai CDS 28 bázisponttal 308-ra, a török pedig 33 bázisponttal, 272 bázispontra ugrott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik