Gazdaság

A szemétégetést ösztönzi a kormány

Olyan törvényt fogadtak el, amely a szelektív gyűjtést érinti hátrányosan.

A parlament olyan törvényt fogadott el, amely a szemétégetést pártolja és a szelektív gyűjtést bünteti – írja a Világgazdaság. Ezentúl ugyanis bármilyen hulladék lerakásáért járulékot kell fizetniük a telepek üzemeltetőinek és a szemetet odaszállítóknak. Kivéve, ha azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot, vagy erőművi és hulladékégetésből származó salakot és pernyét visznek ki a szeméttelepre.

A szakma szerint a módosítás minden hulladékhasznosító céget érzékenyen fog érinteni, amely eddig a válogatási maradékot a szeméttelepekre hordta. Eddig a szemetet a típusától függően akár ingyen is, de legfeljebb 3-4 ezer forintos tonnánkénti díjért adhatták le, ezentúl viszont hatezer forintot is fizetniük kell majd.

A kormány célja az energetikai hasznosítás növelése, de szakmai vélemények szerint évtizedekkel le vannak maradva, és félreértelmezik az uniós törekvést, amely nem az égetést ösztönözné, hanem azt, hogy a hulladékot anyagában hasznosítsák újra. A kormány hulladékégetőket is építene, noha egy ilyen létesítmény kialakítása 40-80 milliárd forintba is kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik